Ръстът на PC пазара ще надмине прогнозите

Глобалните продажби на персонални компютри се предвижда да нараснат с 15.2% през 2008 година, достигайки 310 милиона броя, сочат новите прогнози на компанията за проучвания и анализи IDC. Растежът на пазара ще остане двуцифрен до 2010 година, след което ще се наблюдава висок едноцифрен ръст до 2012, когато продажбите на PC-та ще се увеличат на 472 милиона броя.
Цялостният растеж в обема на продажбите, комбиниран със стабилния преход към преносими компютри, които обикновено струват повече от десктопите, ще спомогне за компенсиране на спада на средните продажни цени в индустрията.
Общата стойност на продажбите на PC-та се предвижда да нарасне с 9.6% през тази година, надминавайки $286 милиарда. Тя ще продължи да нараства с по 5-6% годишно за периода 2009–2012, достигайки близо $354 милиарда в края на периода.
След години на силен растеж, в края на 2007 година Азиатско-Тихоокеанският регион, изключвайки Япония, е надминал САЩ като най-голям пазар за персонални компютри от гледна точка на общия годишен брой на продажбите. В същото време останалата част на света, в която влизат Латинска Америка, Централна и Източна Европа, Средният Изток, Африка и Канада, не изостава много назад.
Щатите, които до 2007 година държаха първото място, продължават да отчитат среден едноцифрен ръст, представяйки се по този начин доста по-лошо от развиващите се региони, където пазарният ръст се движи около 20%. Същевременно ръстът на PC пазара в развиващите се региони ще надминава значително този в развитите. До 2012 година Азиатско-Тихоокеанският регион, с изключение на Япония, и останалата част на света ще реализират 59% от глобалния обем PC продажби, което е значително увеличение в сравнение с 48% в края на 2007.
С тези свои предвиждания за 2008 година IDC завиши прогнозите си от март, когато посочи очакван ръст на PC пазара от 12.8%. Промяната се дължи на преразглеждане на очакванията за преносимите компютри, като сега IDC прогнозира по-дълготраен силен растеж на този пазар.
В ключовите фактори за продължаващия подем на продажбите на преносими PC-та, макар и при наличие на икономическа нестабилност, влизат по-ясно изпъкващата тенденция за подмяната на декстопите с лаптопи и възникването на супер евтини преносими PC-та. Такива са Eee PC от Asus,системите, създадени на основата на платформата Classmate PC на Intel, и XO от инициативата One Laptop Per Child (OLPC).
Първоначално всички тези компютри не бяха взимани под внимание в проучванията на IDC, тъй като в тях се използваха нетрадиционни PC дизайни, включително употребата на вградени или създадени по поръчка операционни системи, процесори с намалена сила и сторидж устройства с малък капацитет. Освен това, оставаше неясно какъв ще бъде размерът на реалната им продукция и какви са обявените за това цели. Сега обаче, поради новите им версии, тези системи изглеждат по-силни и вече отговарят на критериите на IDC за персонален компютър, а освен това, техният обем на продажбите се увеличава.
Макар и пазарът за персонални компютри да се движи по-бавно в по-развитите региони, лаптопите ще продължат да бъдат двигател за растежа, поради увеличеното потребление, падането на цените и появата на нови потребители, особено от развиващите се региони.

Коментар