Satellite L50-C-15C – мултимедиен лаптоп за спорна работа

Няма нищо нередно в това заглавие! Мултимедийните лаптопи обичайно са доста мощни машини, поради което освен със забавления се справят отлично и със сериозна работа – големите им дисплеи, мощни процесори и отлична графика, съчетани подходящо за игри и филми, нямат затруднения да работят с повечето професионални приложения. Моделът Toshiba Satellite L50-C-15C, който имахме възможността да тестваме, се явява мобилен компютър и за развлечение, и за работа. В него има и вградено DVD устройство, което безспорно помага както за игри и забавления, така и за бизнес-цели.

satellite_l50_1

Дизайн

Със своя полиран работен плот, L50 изглежда елегантно и в същото време ненатрапчиво. Въпреки бляскавата повърхност, корпусът не допуска очевидни отпечатъци от пръсти при пипане. Това го прави приятен за окото. Китките могат да се отпуснат върху машината спокойно. Вместо заоблени кантове, типични за доста други модели на производителя, екранът има изявени ръбове, които го правят доста по-елегантен.

satellite_l50_8

Долната повърхност е от черна матирана пластмаса. Тя е видима на задния ръб при затворено състояние, контрастирайки със светлия капак. Пантите държат дисплея здраво и позволяват отварянето му на 135 градуса, без треперене и усещане за хлабавост. За удобство машината се отваря лесно с една ръка. При клавиатурната част има леки извивки в двата края на корпуса, което е новост в дизайна на Toshiba.

satellite_l50_3

Свързаност и комуникации

На лявата страна на лаптопа намираме един порт USB 2.0, порт за гигабитова мрежа RJ-45, както и конектор за захранването. Тук е разположено и вграденото CD/DVD-ROM устройство – нещо, което все по-рядко се среща при съвременните лаптопи.

satellite_l50_10

Отдясно пък има два порта USB 3.0, единият от които „силов” (за електрозахранване на външни устройства с технология Sleep-and-Charge), HDMI с поддръжка на 4К изходно съдържание, жак за слушалки и слот за SD карта – удобно разположен в най-предната част на страничния панел. В задната половина се разпознават отворите за вентилация, а в най-задния край е предвидено място за Kensington заключване.

satellite_l50_9

Тези, които планират интензивна работа с машината, различна от гледане на видео, трябва да си предвидят повече пространство на работното бюро, тъй като портовете на дясната страна ограничават мястото за външната мишка. Предната и задната страна са свободни от конектори и портове. Това, което може да липсва на някои потребители, е VGA порт за свързване с външен монитор, но пък моделът поддържа технология Intel WiDi за безжична връзка с телевизор.

Заедно с LAN порта в този компютър има и безжичен адаптер Intel Wireless-AC 3160 с поддръжка на всички Wi-Fi стандарти и Bluetooth 4.0 LE. Мрежата работи добре и при по-голямо разстояние от безжичния рутер.

satellite_l50_4

Уеб камера и звук

Вградената уеб камера има HD резолюция и е напълно достатъчна за видео-конферентни връзки през  Skype. Стерео-озвучаването идва от „лента” над клавиатурата, която осигурява добро качество за спорадично гледане на видео. Звукът е качествен, като за това допринасят и тонколоните Onkyo, които са сертифицирани от Skullcandy. За по-голяма наслада все пак може да се използват и външни тонколони.

Клавиатура и тъчпад

Островната клавиатура следва популярния и утвърден модел с леко изпъкнали бутони със заоблени ъгли, разделяни от по няколко милиметра пространство. Контрастът между сребристия работен плот и черните клавиши ги прави приятни за окото и лесно различими. Размерът на клавишите е стандартен, което позволява лесно и бързо писане без грешки. Ясен, отчетлив и кратък е звукът на натиснатия клавиш. Някои от бутоните побират по четири символа наведнъж, което може да е объркващо поне в началото.

satellite_l50_5

Дизайнът на клавиатурата е безрамков, а тъпчпадът използва технология за елиминиране на движенията на дланта, т.е. остава чувствителен само към пръстовия контрол и игнорира нежеланите движения на дланта по време на работа. Прави впечатление, че всички функционални бутони се активират чрез отделен, нарочно вграден FN клавиш, например FN + F1. По този начин се управляват функции като контрол на яркостта на екрана, звука, безжичната мрежа и др.

satellite_l50_6

Тъчпадът е матов, за разлика от гланцовата повърхност на работния плот, което създава приятно усещане при допир. Пръстът се плъзга леко и гладко, а чувствителността е отлична. Жестовете се разпознават незабавно и реакцията е моментална. Интересно е, че тъчпадът се деактивира автоматично при свързване на външна USB мишка. По желание на потребителя той може да бъден включен все пак, което става с помощта на функционален бутон.

Дисплей

Екранът е гланцов IPS с диагонал 15,6 инча (39,6 см) и Full HD резолюция 1920×1080 пиксела. Впечатляващата яркост оправдава избора на този модел за мултимедийни приложения: 378 cd/m2!  Разпределението й е добро и няма участъци, които да се отличават рязко. Черният цвят е плътен и наситен, а контрастното число е 1042:1. С две думи, много добро качество на екрана!

satellite_l50_7

Добро е и цветовото възпроизвеждане – няма синкави или зеленикави оттенъци в картината, което е похвално за машина от този ценови клас.

Гланцовият екран, разбира се, не позволява да се работи в условия на директна светлина. Все пак завидната яркост прави възможно използването на открито, при условие, че се търси място, където да няма източници на пряка светлина върху дисплея.

satellite_l50_12

Видимостта под ъгъл също е доста добра. Яркостта намалява при гледане под ъгъл, но компютърът е достатъчно добър за спонтанна филмова вечер с няколко зрители, които са разположени срещу екрана.

Производителност

В сърцето си този L50 крие двуядрен процесор Intel Core i7-5500U на 2,4GHz от фамилията Broadwell, пусната на пазара в началото на тази година, 8 GB RAM памет и видеокарта Nvidia GeForce 930M. Графиката Intel HD Graphics 5500 също е най-доброто от новото поколение технологии на Intel.

satellite_l50_2

Всичко това обещава приложенията да вървят гладко и леко, в съчетание с 1 GB твърд диск, който може да побере доста филми и музика. Неговата скорост не е зашеметяваща – 5400 RPM, но който иска още бързина от носителя на данни, трябва да се насочи към SSD.

Освен за гледане на видео или за традиционни офис-приложения този модел се справя доста добре и с тежки задачи като видеообработка или натоварващи игри.

Енергийна ефективност и батерия

Вграденият  Intel Core i7-5500U е от групата нисковолтови процесори на Intel, които се отличават с доста икономична работа. При максимално натоварване процесорът поглъща 15 вата. Двете ядра поддържат Hyper-Threading технология и могат да обработват множество задачи едновременно.

satellite_l50_11

В спокоен режим лаптопът употребява около 4 до 9 вата, в зависимост от настройките. При пълно натоварване може да достигне 55 вата. В стендбай режим поглъща 0,3 вата.

Батерията издържа 7 часа и половина при намалена яркост, без безжични комуникации. В работен режим, с браузване при средна яркост, времето намалява наполовина. При пълно натоварване, батерията обезпечава близо два часа работа.

Шум и температура

Тихо работи Satellite L50 – неговият вентилатор се включва, когато е необходимо, но това е почти неосезаемо за потребителя. Звукът се долавя леко и не е дразнещ. Много по-осезаема е работата на DVD устройството. При по-тежко натоварване вентилаторът шуми силно, но не е дразнещ.

satellite_l50_14

Що се касае до топлината, Satellite L50 е доста студен при работа. При максимално натоварване той може да достигне до около 50°C, но само в задната част, а мястото на китките и ръцете остава хладно. В спокойно състояние температурата му е около 27-28 градуса.

Заключение

Satellite L50 се отличава значително от своите предшественици – той е по-тънък и по-лек, с нов дизайн на тънки черти и нестандартен цвят. Има нова форма на капака, извивки в клавиатурната част, по-добър тъчпад и изглежда много по-елегантно от моделите в предишните серии. Като добавим високата производителност, свръх-яркия екран, съчетан с висока резолюция, доброто цветопредаване и отличния контраст, получаваме безупречно мултимедийното преживяване. С мощната си вътрешна конфигурация L50 се справя отлично и с по-тежки задачи от гледането на филми – например с редактирането им. Лаптопът е достатъчно производителен и за сериозни бизнес приложения.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар