5G мрежите стават достъпни през 2020 година

5G мрежите ще използват честоти в диапазона 6-100 GHz и ще работят с минимална скорост 10Gbps

5G мрежите ще използват честоти в диапазона 6-100 GHz и ще работят с минимална скорост 10Gbps

Услугите на мрежите от пето поколение (5G) ще станат общодостъпни към 2020 година, съгласно плановете на Международния съюз по комуникации (ITU). Благодарение на 5G връзките, ще получаваме информация от всичко, кое се намира около нас – например от хладилника.

Според ново проучване на Juniper Research, още през 2025 година в света ще има около 240 милиона активни абонати на 5G. Приходите на операторите от новите услуги пък щя възлязат на $65 млрд.

5G мрежите ще използват честоти в диапазона 6-100 GHz и ще работят с минимална скорост 10Gbps. Анализът на Juniper Research сочи, че връзка с подобни мобилни мрежи ще имат не само смартфоните, но и други устройства, благодарение на вградените в тях датчици.

Така например, принтери, хладилници, перални, места за паркиране и дори кофи за боклук ще могат да предават информация към потребителите през 5G. Мрежите от пето поколение ще ускорят реализацията на концепцията „интернет на нещата” (IoT), която предвижда глобална свързаност на хора, предмети, процеси и данни.

Компаниите вече се готвят за изпитания на новата технология. Операторът Verizon, например, планира да тества 5G мрежа през 2016 г. Подобни намерения има и корейският телеком КТ, чиято мрежа ще бъде пусната за Зимните олимпийските игри в Пхьончхан през 2018 г.

Коментар