Microsoft добавя видеокодек VP9 в браузъра Edge

Технологията за компресиране на видео VP9 скоро ще стане достъпна и в браузъра Edge на Microsoft

Технологията за компресиране на видео VP9 скоро ще стане достъпна и в браузъра Edge

Microsoft ще добави поддръжка на видеокодек VP9, разработен от Google, в едно от следващите обновления на браузъра Edge, съобщи arstechnica.com, позовавайки се на официално изявление от Редмънд.

Стандартът за компресиране на видео е напълно безплатен и е предназначен за използване с контейнера WebM. В близко бъдеще се предвижда интеграция в Edge и на други кодеци от рода на OGG, Opus и Vorbis.

Същевременно, Google работи усилено по VP10 – нов стандарт за кодиране на изображения, който ще замени остарелия VP9. Очаква се VP10 да използва по-икономично ресурсите, да подобри цветопредаването и да разшири динамичния диапазон и яснотата на изображенията.

Коментари по темата: „Microsoft добавя видеокодек VP9 в браузъра Edge”

добавете коментар...

  1. @_@

    Не знам откъде я изкопахте тая графика горе, но множество тестове в реални условия показват, че за едно и също качество VP9 е малко по-добър (1-3%) от базовия профил на H.264 (H.264 Base Profile), но изостава съществено от H.264 High Profile.

    Показаните VP10 демота едва се доближават до H.264 High Profile. Всъщото време, наследникът H.265 вече дори има хардуерна поддръжка в мобилни процесори. Например, Apple A8 (от миналата година) и Snapdragon 801 (пак от миналата година).

Коментар