Джими Уейлс: Няма корупция в Wikipedia

Няма корупция в Wikipedia, заяви категорично основателят на световната онлайн енциклопедия Джими Уейлс, цитиран от Гардиън.

По неговите думи, разкритите отделни случаи, при които потребители взимат пари за публикации, доказват ефективността в работата на сайта по отношение на сигурността.

В началото на септември Wikimedia Foundation – организацията, отговорна за съдържанието на Уикипедия, съобщи, че е блокирала 381 акаунта, които са публикували материали в интерес на предприемачи, компании и публични личности. Подобни действия противоречат на правилата на сайта и се считат за нарушение.

Да се твърди заради тези случаи, че в общността на Wikipedia има корупция, е примитивен поглед върху ситуацията, смята Уейлс. На практика, повечето блокирани акаунти са били ботове. Разследващите не са открили електронни писма от името на представители на ръководството на общността с предложения за платени публикации.

Тези, които са плащали за редактиране на страниците, пък по-скоро са жертви, отколкото нарушители. Те са смятали, че, плащайки определена сума, могат да получат страница в Wikipedia. Много бизнесмени приемат за нормално плащането за публикация в онлайн съдържание, той като подобен подход е част от съвременния маркетинг.

Коментар