САЩ глобиха Oracle за корупция в чужбина

Oracle е използвала корупционни практики при операциите си в няколко държави, установи SEC
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) обяви, че е постигнала споразумение с Oracle, един от най-големите разработчици на корпоративен софтуер, според което компанията ще плати над 23 милиона долара глоби. Така ще бъдат уредени претенциите на регулатора относно корупционни практики на Oracle в чужбина.

Според SEC, при операциите си в Турция, ОАЕ и Индия в периода между 2016 г. и 2019 г. Oracle е подкупвала местни служители за получаване на договори в нарушение на Закона за чуждестранните корупционни практики на САЩ.

В изявление на Комисията се казва, че подразделенията на Oracle в Турция и Обединените арабски емирства, наред с други неща, са спонсорирали участието на служители в платени международни технологични конференции, което нарушава политиката на компанията.

В някои случаи турските служители на Oracle са спонсорирали пътувания на семействата на чиновници до международни конференции и Калифорния, сочи още докладът от разследването.

Преди това SEC наложи санкции на Oracle във връзка със създаването на специални фондове, предназначени за корупционни схеми. През 2012 г. компанията успя да разреши този инцидент, свързан с индийското ѝ подразделение.



„Създаването на нерегистрирани фондове за подкупи по своята същност увеличава риска тези средства да бъдат използвани неподходящо, което е точно това, което се случи в дъщерните дружества на Oracle в Турция, ОАЕ и Индия“, коментира представител на SEC.

Коментари по темата: „САЩ глобиха Oracle за корупция в чужбина”

добавете коментар...

  1. мхм

    Larry Ellison е поддръжник на Тръмп, затова.
    Меките са по-вляво и не ги закачат.

  2. Anonymous

    А Micro$oft кога?

Коментар