6 странични ефектa от климатика, за които трябва да знаем

Климатикът е решение за отопление с много голяма енергийна ефективност, но може да има скрита цена (снимка: CC0 Public Domain)

Задава се зима и след скока на цените на горивата и тока всички се питат как да се отопляват по-изгодно. Безспорен фаворит откъм енергийна ефективност е климатикът. Но преди да инсталираме това чудо, трябва да сме наясно, че финансовата изгода може да има скрита цена – то влияе на нашето здраве.

Комфортът на отоплението с климатик може да ни донесе някои несгоди, за които дори няма да заподозрем, че са свързани с новото отоплително средство. Все пак, освен да намалява сметките, той има и други плюсове – намалява риска от конденз по прозорци и стени, филтрира въздуха, йонизира… Но все пак следва да сме готови да посрещнем и някои неприятности.

1. Сухи очи

Ако вече имате сухи очи, климатикът може да влоши симптомите. Сухите очи се усещат като раздразнени, смъдящи, сърбящи. Хората със синдром на сухото око трябва да избягват климатика.

2. Суха кожа

Сухата и сърбяща кожа може да бъде явление при хора, които седят в климатизирано закрито пространство твърде дълго. Така, както косата страда от обработката със сешоар, и кожата страда от обдухването с топъл и обезвлажнен въздух.



3. Ринит, астма, алергии

Престоят при климатик за продължителен период от време може да причини раздразнение в носа, гърлото и очите. Човек може да чувства сухота в гърлото, хрема, запушване на носа.

Климатикът може да влоши състоянието при хора, които имат астма или алергии. Колкото и да се стараем да почистваме у дома, всяко пространство е изпълнено с фини малки прахови частички, които климатикът любезно „не оставя на мира“. Това влошава астмата и алергиите.

4. Податливост към инфекциозни заболявания

Както вече стана дума, престоят при климатик може да причини раздразнение в носа и гърлото. Влошаването на състоянието на лигавиците в носа и носоглътката прави човек по-податлив на заразяване с вирусни инфекции.



5. Главоболие

Сухите очи, сухото гърло, раздразнената лигавица в носа – всичко това може да породи и други неудобства – главоболие и мигрена. Този проблем е по-осезаем през лятото, когато човек подлага организма си на рязката промяна между жегата навън и хладината вътре.

6. Летаргия

Проучванията показват, че хората, които остават климатизирани пространства за дълги периоди от време, се оплакват от летаргия и мудност.

Коментари по темата: „6 странични ефектa от климатика, за които трябва да знаем”

добавете коментар...

  1. УжасОтГлупости

    Добре бе щом толкоз сте умни що се излагате публично – уф забраих че сте толкоз много и клюкарника ви го затварят та няма къде да си ги мерите. Айде като пишат после дофторите да не се сетите какво ви е било казано не само от личен опит.
    Не очаквам да се извините то няма как такова не сте правили в живота си.

  2. до УжасОтГлупости

    Майчице, скоро не бях чел толкова объркана мисъл. Не знам даже дали да коментирам пълната липса на грамотност. Моля те, дори да се имаш за климатичен експерт, никога повече не се изказвай писмено. Адски проличава колко си тъп!

  3. Илитерат

    Няма съвършено щастие. Не си спомням за бизнес-сграда с отопление на дърва, въглища, камина или нафтова печка, а всички използват някакъв вид термопомпа – досега самоубийства заради сухи очи или летаргия не са регистрирани. От друга страна, “скъп климатик” е понятие, което особено в България е екзотика. Масовите устройства използват примитивни филтри и те с огромен успех и настървение мултиплицират, отглеждат и разпространяват огромна фауна от микроорганизми и бактерии, които са много по-зловещи от глаоболието… Но! С днешна дата и с оглед точно тази зима няма по-подходяща алтернатива от климатиците…

  4. Кацата

    Много ми хареса “пускането по интернет” – да обясни точно как се пуска по интернет! 🙂 Ясно е какво е имал предвид автора, но дали самият той е наясно какво е имал предвид! 🙂

  5. Емил

    УжасОтГлупости,много си писал но все тъпотии си написал.

  6. УжасОтГлупости

    Нито едно не е вярно за топлене с климатик особено сухо око – което първи признак за диабет.
    Нито едно не е доказано особено летаргия.
    Нищо подобно няма за прахта – все пак всеки има или прахосмукачка или роботската иа версия няма прах и освен това има климатици с плазмени филтри и ХЕПА не е лощо да спрете да кпувате от алибаба и 40те милярда мошенници(въпреки че са с прави носове) и да спрете и от техната версия гикбай което е същото от мошенници.
    Купете си Мицубиши (висок клас = скъп). Фуджицу или Дайкин пак висок клас може и е добре да е хиперинверторен – и да вземете за по голяма стая и за поне -20 градуса да работи а не китайски боклуци като Грии.
    Вижте и за филтрите и има и даже дни вентилатори за вкарване на чист въздух отвън – ако случайно сте далеч от мафията – като в гора и без улица наблизо.
    Яко е и пускането по интернет.

Коментар