iPhone 6S e три пъти по-скъп от компонентите в него

В новия iPhone 6s с памет 64GB са вложени компоненти на обща стойност $234

В новия iPhone 6S с памет 64GB са вложени компоненти на обща стойност $234

Компонентите в iPhone 6S и iPhone 6S Plus сумарно формират една трета от пазарната цена на новия смартфон на Apple, показва проучване на експерти от Merrill Lynch. Моделът iPhone 6S с памет 64GB има компоненти за $234, докато на пазара устройството ще се продава за $749.

Над половината  ($127) от себестойността се пада на типичните електронни компоненти – $25 за процесора A9, $36 за радиомодули, $20 за 64GB памет, $22 за сензор за пръстови отпечатъци, NFC и др. Екранът, камерата и батерията струват общо $73. Още $33 добавят корпусът и останалите компоненти.

Тази разбивка обаче не означава, че Apple печели $515 от всеки iPhone 6S. Компанията има сериозни разходи за разработка, производство и дистрибуция, отбелязва Business Insider.

През 2013 г. общата цена на компонентите на iPhone 5S с памет 16GB възлизаше на $191, а година по-късно частите на Phone 6 струваха $227, т.е. наблюдава се увеличаване на себестойността с всеки нов модел.

Коментари по темата: „iPhone 6S e три пъти по-скъп от компонентите в него”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    За голяма част от клиентите на Епъл е гордост да си купят телефон с голяма търговска надценка(разликата между производствена и продажна цена). Тази статия е именно за тях. Останалите, които си мислят, че тази статия е за да засегне Епъл или неговите фенове – тази марка не е за вас, приятели. Тя не е за комплексари.

  2. Anonymous

    Епъл са прочути с това, че не дават добри заплати на разработчиците си. Така че себестойността на телефона не е отишла за инженерите.

  3. Kraso

    Купете си го на части и си го зглобете. Може да хванете цаната.

  4. Иво

    Вероятно по голяма част от себестойността на телефона е заплати за софтуерни инженери, анализатори, RnD, и т.н. и т.н

  5. охльов

    Еми нека експертите от Merrill Lynch да го продават за 234$ тогава. Елементарно е.

  6. Kamonski

    Koi go interesuva takiva gluposti kato ne iskash nego kopuvai.Ima takiva koito kato hora kato nemogat da si go vzemat go mrazqt ,,kato naprimer BMW,,..

  7. :-)

    Въобще не ме вълнува колко му е себестойноста. Важното е, че/ще ми върши работа и няма да ме занимава с глупости.

  8. Станислав

    Разликата в цената на паметта, не е повече от два три долара, особено ако се вземе предвит постоянно намаляващата й цена. Толкова струват чарковете на всички флагмани 200-250 долара.

  9. (c:

    Тия експерти как точно знаят колко струва процесорът на Apple? Как го оценяват?

    Когато Qualcomm продават примерно Snapdragon 820, в цената те включват разработката, отпечатването на интегралните схеми, лицензите към ARM и печалба. Така формират цена, примерно $20 на процесор. Всеки, който им ползва процесора, плаща тази цена.

    Apple сами си проектират процесорите, плащат лицензи директно на ARM и само дават процесорите за печатане на TSMC и Samsung. Как прецениха, че процесорът A9 струва точно $25? И как прецениха колко струва сензорът за пръстови отпечатъци? Това при положение че техният сензор дори няма аналог на пазара.

  10. Хмм

    Леко манипулативно, защото в единия случай е памет от 16 гб, а после става памет от 64 гб…

Коментар