Европа започва преход към DOCSIS 3.1

Кабелният интернет по стандарта DOCSIS 3.1 потенциално е по-бърз от оптичните GPON решения

Кабелният интернет по стандарта DOCSIS 3.1 потенциално е по-бърз от оптичните GPON решения

Кабелните връзки остават твърде популярни в Европа, въпреки навлизането на оптични решения за крайна потребители като GPON.  Те стъпват на инфраструктура, която се използваше по-рано в мрежите за аналогова кабелна телевизия, и се описват със стандарта DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification).

В момента най-широко се използват версия 3.0 на стандарта, но Германия вече преминава към версия 3.1. Стандартът EuroDOCSIS 3.0 при конфигурация на каналите 16/4 обезпечава пропускателна способност към потребителя до 800 Mbps, а в обратната посока (от потребителя) – до 108 Mbps. За сравнение, решенията от клас GPON са симетрични и скоростта в двете направления може да достигне 1 Gbps.

Но версия DOCSIS 3.1, представена за първи път през октомври 2013 г., може да съкрати изоставането и дори да осигури предимство. Използвайки модулация 4096QUAM, новата технология обезпечава канал към потребителя с пропускателна способност над 10 Gbps, а в обратната посока – до 1 Gbps.

Един от немските доставчици, Unitymedia, подготвя своите мрежи за внедряване на DOCSIS 3.1, съобщи golem.de. Тестовете за съответствие с новия стандарт са планирани за периода от 14 до 25 септември. Текущата реализация използва низходящи канали с ширина 192 MHz и възходящи с ширина 96 MHz, като е предвидена възможност за по-нататъшно мащабиране.

Немски източници твърдят, че комерсиалното внедряване на DOCSIS 3.1 ще започне през 2016 г. След Германия новият стандарт ще започне да навлиза постепенно и в други европейски страни.

Коментари по темата: „Европа започва преход към DOCSIS 3.1”

добавете коментар...

  1. Dimmby

    За това ли да разбирам, че IPTV не може да се доближи по качество до ТВ по коаксален к абел .

  2. сплaйсьор

    Сплaйсвaх оптични кaбели в продължение нa седем години и половинa, a преди товa седем години и половинa бaчкaх в кaбелнa телевизия и могa дa кaжa че и двете технологии си имaт плюсове и минуси. Между другото оптичните кaбели стaреят, особено в Бългaрия зaщото т.нaр. бизнесмени купувaт евтини боклуци, с които ние се мъчим дa рaботим

  3. Anonymous

    А медта в коаксиалните кабели старее ли? Виждал съм работеща медна елинсталация на повече от 100 години. С изолация от насмолен плат. Ако си говорим за пластмасите, то и в оптичните кабели има пластмаси. Голямото предимство на бизнеса с оптиките е, че са по – евтини за производство. Но са по – трудни за работа.

  4. незнайко

    Какво значение има какво ще върви по инфраструктурата: телевизия, интернет или телефония?!! Каквото пуснат – това ще е, при тая скорост никакъв проблем и за 3Д телевизия. И какво като коаксиалния кабел е 5-6 пъти по дебел от оптиката сякаш не се пробива с едни и същи бургии :)))

  5. Ван

    За съжаление Станиславе, бизснесмените няма да си оставят да им замрат пичалбите от фирмите с кабеларска телевизия.

    Далаверата е хората да си плащат принудително за услуги, които не ползуват.
    Например супер неразделните пакети за плащане 3+1, 4 кабелна телевизия, кабеларски телефон и най на края Интернет.

    Бизнесмените диктуват как да вървят нещата никой не го интересува, че това е абсолютна отживелица да съществуват в днешно време кабелни тв оператори, телефонни централи, коаксиални дебели кабели.

    Каквото и да пъхат вътре в коаксиалните кабели – това си е динозавърска работа.
    Шанс да оправи има след 30 – 50 години за следващото поколение пенсионери които няма да ползуват кабеларки, а само интернет.

  6. Станислав

    Престапление е да се изгражда мрежа с нещо различно от оптични кабели, било то заради по-високата пропусквателна способност, било то заради в пъти по-дългия им живот, които дори не е ясно колко е защото просто все още НЯМА амортизирани оптични кабели, като предполага се поне 50г. Явно лобиата са надделяли.

  7. Иван

    Айде дават още животец на мизерните кабеларки и тлъсти и дебели коаксиални кабелаци с оптични и медни продници – ще правят още по-големи дупки в стените и ще искат повече пари за поддръжка на вече опънат кабел.

Коментар