Новите процесори на AMD намаляват CO2 емисиите

6-тото поколение A-серия APU представлява голям скок в енергийната ефективност на мобилните процесори на AMD

6-тото поколение A-серия APU представлява голям скок в енергийната ефективност на мобилните процесори на AMD

Резултати от анализи на AMD за въглеродния отпечатък на 6-тото поколение чипове A-серия APU с кодово име Carrizo показват, че използването на новия процесор може да доведе до 50% намаление на емисиите на парникови газове в сравнение с предишната генерация APU.

Данните се базират на широко приетия Протокол за парникови газове (GHGP), разработен от Института за световни ресурси (WRI) и Световния съвет на бизнеса за устойчиво развитие (WBCSD), и бяха съобщени днес по време на пресконференция, организирана от AMD за енерго-ефективните информационни технологии.

Според проучванията, 60% от компаниите в класацията Fortune 100 са си поставили обществено достъпни цели за намаляване на емисиите на парникови газове от техните операции. Корпоративен клиент, който реши да ъпгрейдне 100 хиляди PC до новото 6-то поколение AMD A-серия APU, би спестил около 4,9 милиона киловатчаса електричество, или около 495 000 щатски долара, както и 3350 тона емисии на CO2 (равностойни на електрозахранването на 461 домакинства) за 3-годишен период на работа на компютрите.

През 2014 г. AMD обяви своята амбициозна цел да подобри 25 пъти типичната енергийна ефективност на своите мобилни APU към 2020 г. Посрещането на целта 25×20 изисква ускоряване на ръста на енергийна ефективност с помощта на нови функции за управление на консумацията на енергия и иновационен дизайн на чиповете.

Подобренията, необходими за постигане на тази цел, изпреварват историческата тенденция за ефективността, предсказана от Закона на Мур, с поне 70%. Това означава, че през 2020 г. даден компютър би могъл да извърши определена задача за 1/5 част от времето, за което се справя РС генерация 2014 г., потребявайки същевременно по-малко от 1/5 от енергията за това.

Ако използваме аналогия с колите, това означава да превърнем автомобил със 100 конски сили, който изминава около 13 км с литър бензин, в 500 к.с. чудовище, което изминава с един литър гориво цели 64 км, и това за период от само 6 години.

6-тото поколение AMD A-серия APU е първият продукт, въведен по инициативата 25×20, и представлява голям скок в енергийната ефективност на мобилните процесори на AMD. За 14-та поредна година AMD е включена в класацията на Dow Jones  по индекс на устойчиво развитие.

Коментари по темата: „Новите процесори на AMD намаляват CO2 емисиите”

добавете коментар...

  1. Първия коментар е ташак

    Тоя дето плюе AMD си е просто бонак

    Тва от доло аз съм го писал за тоя
    “ама вие сериозно ли?”

  2. Тоя над мене е дебил

    Ти тъп ли си или да ?

  3. Станислав

    Ако трябва да сменяш нещо повече от само процесора CO2 емисии няма да спестиш с гаранция. Иначе APU процесорите им имат по-добри видеа дори от i7, FX 8ХХХ чиповете се справят по-добре от i5 с рендване и въобще с задачи, които изполват всички ядра а те стават все повече.

  4. Hokutoshinken

    Е, ся, опитват са ората а праят нещо…
    Аз съм фен на амд… /нищо че лаптопа ми е с i7 3630qm/
    Аз примерно препоръчвам на познати ако ще си взимат бюджетен лаптоп за 500-800лв/заменяйки стария сандък с пентиум 4/ да се ориентират към а8 или а10 или евентуално fx серията мобилки на амд. За цената си са добри. 🙂
    Ся, който търси нещо повече, ще трябва да се поизръси малко.

  5. ама вие сериозно ли?

    АМД са все още на сцената само за да не са самотни от ИНТЕЛ.

    Подобно чудовищно намаление на консумацията си е чиста антиреклама.

Коментар