Шест принципа за успех на софтуерния проект

Шест принципа са в основата на доброто управление на проекти както в софтуерния бранш, така и в други сфери на икономиката, посочи Михаил Михайлов – лектор на предстоящото обучение по темата, организирано в София от компанията RammSoft.
Изберете „правилния” проект, е първият принцип. Не се нахвърляйте върху проекти, които изглеждат измамно лесни, съветва експертът. Мениджърите трябва да направят внимателен анализ на ползите и цената на проекта, за да преценят дали въобще си струва да се захващат с него.
Използвайте ефективно времето преди официалния старт на проекта, гласи вторият принцип. Това е най-ценният период за извършване на обстоен анализ и планиране. Наложително е да се събере колкото може повече информация от клиента и да се обсъдят възможните варианти. Този период не е загуба на време и ресурси, а важна инвестиция в знания.
Избягвайте „класическите грешки”, е посочено като трети принцип. Става въпрос за неща, които отдавна са показали в практиката, че водят до лоши резултати. Списъкът е дълъг, но някои от тях са: даване на нереалистични обещания, обвързване с прекалено оптимистични срокове, залагане на нови и непроверени технологии.
Вземете „правилните” хора в екипа, постановява четвъртият принцип. Ако целта е кратки срокове и високо качество, трябва да се изберат най-добрите хора, които покриват изискванията за работа в проекта. Не назначавайте тези, които са свободни в момента или пък такива, които просто няма с какво друго да натоварите, съветва експертът.
Общувайте открито, е мотото на петия принцип. Добрата комуникация е гаранция за успеха на проекта. От ключово значение е постоянното общуване както с хората от екипа, така и с всички външни фактори, които влияят на успеха на проекта – най-вече с мениджмънта на фирма и с клиента.
Не забравяйте за рисковете, гласи последният, шести принцип. Постоянното следене на потенциалните рискове е задължителна практика за предпазване от неприятни изненади. Добрият проджект мениджмънт означава и постоянен мениджмънт на риска.

Коментар