Microsoft разработи Linux дистрибуция

ACS се явява кросплатформена модулна операционна система за разгръщане на софтуерно-конфигурирани мрежи

ACS се явява кросплатформена модулна операционна система за разгръщане на софтуерно-конфигурирани мрежи

Microsoft обяви собствена Linux дистрибуция. Това е операционната система Azure Cloud Switch (ACS), предназначена за използване в мрежово оборудване в центровете за данни.

Разработчикът позиционира ACS като кросплатформена модулна операционна система за разгръщане на софтуерно-конфигурирани мрежи (Software-Defined Networking, SDN). Платформата трябва да помогне за решаване на проблема с фрагментацията на софтуера за мрежово оборудване, заради която се усложнява интеграцията на хардуера в корпоративната мрежа.

Linux-базираната система на Microsoft позволява бързо тестване, откриване и отстраняване на грешки в софтуера за комутатори, рутери и други мрежови устройства, оптимизиране на кода на мрежовите приложения и добавяне на нови функции.

Поддръжката на Switch Abstraction Interface (SAI) дава възможност за използване на един и същ и програмен стек на устройства от различни производители. ACS поддържа софтуер с отворен код, външни програми и собствен софтуер на Microsoft.

Засега Microsoft възнамерява да използва Linux платформата само на своето оборудване. Няма яснота дали системата ще стане комерсиално достъпна и дали компанията ще публикува нейния изходeн код.

Коментари по темата: „Microsoft разработи Linux дистрибуция”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Линукс не е само ядро, а и концепция. Андроид също. Концепцията на Гугъл и на производителите на Андроид устройства включва всеобхватни мерки по предотвратяване на възможността на потребителя да се защити срещу комерсиални и други посегателства без прилагането на специални усилия и познания. При Линукс дистрибуциите нещата са в голяма степен противоположни, поне доколкото всички необходими средства са предоставени априори и в репозиториите по правило отсъстват приложения, които например ще разпратят на кой ли не навиците ви, паролите, адресите на имейл кореспондентите ви и т.н.

 2. lqlq_rev_2.0

  Ей,Усмивчо,
  Точно кърнъла е определящ за съществуването на андроид.Това,че леърите над него са структурирани по коренно различен начин си е съвсем нормално.Най-малкото ,защото архитектурата на процесора е тотално различна от тази на десктопа,както и останалия хардуер,само че ако ти “пльокна” 2 терминала без графична обвивка , с твоите видимо играничени познания ,едва ли ще разбереш кое е андроида…

 3. :-)

  ОС-а на Apple си е BSD с подобрения. Единственият пълнофункционален Линукс работещ на телефон си е Ubuntu phone (два модела които се продават от сайта). Ако толкова много има нужда някой да вярва, че Андроид е “супер яката ОС” и е Линукс …успех.

 4. Пацо

  То и Linux ползва всички програми от Unix, както и Apple, но се различава именно по ядрото (kernel) и то определя операционната система. Какво като Android ползва Java Virtual Machine за приложенията, a ядрото е от Linux?

 5. :-)

  Защо така бе Иване пишеш без да мислиш/знаеш?!?! Това, че нещо е базирано на друго не го прави пълноправен член. Андроид е толкова далеч от линукса колкото Земя-та от Луна-та. Както казах единственото общо е че ползват kerenl с общи корени. Ето ти една статийка да се образоваш, че нямам време и желание да те уча

  “http://www.howtogeek.com/189036/android-is-based-on-linux-but-what-does-that-mean/”

 6. Иван

  Като не можеш нищо да кажеш от предния коментар, то поне да се изплюеш като булгар-булгар майна. Да ама от Microsoft сега лижат и ближат по това по което са плюли, нали. 🙂

  Андроид си е базиран на Linux. Естествено, че ще модифициран да работи на мобилни устройства, но Linux-a си остава Linux. Дори и Chrome OS e Linux базиран. Като излязат още по-мощни телефони и по-добри батерии – ще има Ubuntu телефони, които ще стават на Desktop PC-та когато вържеш монитор и клавиатура към телефона.

  Факти и цифри лесно се проверяват – о какъв шок и ужас – много трудно ще намерите човек, който да не е ползвал и да не ползва Linux. Колко много още хора не са още разбрали и усетили, че ползват linux. 🙂

 7. :-)

  Андроид НЕ е Линукс. Това, че ползва модифицирано ядро от Линукс не я прави пълнофункционална.

 8. Anonymous

  Поинтересувайте се от статията в Уикипедията “Embrace, Еxtend and Еxtinguish”.


  The (MS) strategy’s three phases are:

  Embrace: Development of software substantially compatible with a competing product, or implementing a public standard.

  Extend: Addition and promotion of features not supported by the competing product or part of the standard, creating interoperability problems for customers who try to use the ‘simple’ standard.

  Extinguish: When extensions become a de facto standard because of their dominant market share, they marginalize competitors that do not or cannot support the new extensions.

  Добрата новина е, че болшинството автори на Линукс дистрибуции са достатъчно независими от M$ и не биха намерили разумна причина, да режат клона, на който седят.

 9. Ван

  Идеята е простичка до каквото се докосне Microsoft всичко скапват. 🙂
  Понеже Linux-a става все по голям конкурент идеята е да го напипат и уручасат. 🙂

  Хората не се замислят колко масово се ползва Linux. Всички Android устройства смартфони, таблети, фаблети и т.н. са под Linux.

  Всички TV декодери и огромен брой рутери са също под Linux.

  Как при такава конкуренция няма да им се прииска от MS да посегнат на Linux.

 10. браво

  аз като казвах че със плюене по МС от божествения linux-bg.org те ще се сринат, вие не ми вярвахте.
  Да кажем заедно пак пу пуп пу пу

 11. Anonymous

  Понякога се случва, от смях да се свлека на пода :))) Нека изтрием сълзите и дружно си спомним всичките спонсорирани простотии, които се ръсеха по конкурентната ОС. Не е ли време, сега да ги припомним на редмъндци :))))

 12. XxFireBoomxX

  Защооо???

 13. Пак програмист

  Неее!

Коментар