Google подкрепя младите предприемачи в България

Представители на Google и партия ГЕРБ дискутираха дигиталното предприемачество на конференция в София

Представители на Google и партия ГЕРБ дискутираха дигиталното предприемачество на конференция в София

На конференция у нас Google даде старт на #GenerationD – кампания за подкрепа на дигиталното предприемачество. Събитието в Дома на Европа бе организирано съвместно с партийни структури на ГЕРБ и евродепутата Ева Паунова.

В конференцията „Младите предприемачи в дигиталната ера” се включи и директорът на Google за връзки с публичния сектор и правителствата на ЕС Георгиос Маврос. По неговите думи, България разполага с едни от най-добрите ИТ специалисти в света, а София може да бъде стартъп хъб на Балканите.

София има реален шанс да се превърне в регионален център на единния цифров пазар в Европа, заяви кметът Йорданка Фандъкова. В столицата се развиват електронното управление и умните системи за трафика и градския транспорт. Фандъкова пое ангажимент Столична община да отвори данните си за гражданите и бизнеса.

Според евродепутата Ева Паунова, промените в технологичния сектор тепърва предстоят, поради което е ключово всички участници в пазарната икономика да са информирани и компютърно грамотни. Като приоритет българският евродепутат определи брандирането на страната ни като първата държава с часове по програмиране още в начално училище.

„Живеем в бързоразвиващ се дигитален свят, създава се нов икономически модел. Вече говорим не просто за предприемачество, а за дигитално предприемачество, за облачни технологии, цифровизация на производството”, посочиха представители на ГЕРБ.

На среща между мениджъри от Google и Йорданка Фандъкова бяха очертани възможности за взаимодействие между компанията и общината с цел насърчаване на предприемачеството, най-вече сред младите граждани.

Google разгръща програми, които насърчават дигиталните умения и предприемачеството в Европа. До края на 2016 г. интернет гигантът планира да организира курсове за дигитални умения за 1 млн. европейци, съобщи Георгиос Маврос.

Коментар