Прогноза: SSD ще останат завинаги по-скъпи от HDD

Твърдите дискове ще останат завинаги по-евтини от SSD-та, смята Seagate

Твърдите дискове ще останат завинаги по-евтини от SSD-та, смята Seagate

Независимо колко ще поевтинеят NAND флаш паметите, те никога няма да станат достъпни като магнитните носители, използвани в твърдите дискове (HDD), по показателя цена за съхранение на гигабайт данни, твърди Seagate – водещ производител на HDD.

Очаква се цената за съхранение на един гигабайт данни на твърд диск да падне под половин цент в следващите пет години, съобщи KitGuru.net, позовавайки се на източници от HDD производителя.

Същевременно и цените на полупроводниковите дискове (SSD, наричани още твърдотелни дискове), рязко намаляват в последните години, благодарение на снижаването на себестойността на NAND флаш паметите в резултат на множество технологични пробиви.

Gartner, SanDisk и Toshiba прогнозират, че към 2020 г. цените на SSD от корпоративен клас ще станат сравними с тези на HDD с аналогичен капацитет по показателя гигабайт съхранявани данни. Seagate обаче категорично не е съгласна с тази прогноза.

В момента разликата между цената за съхранение на гигабайт на HDD и SSD достига 20 пъти в полза на твърдите дискове, коментира старши вицепрезидентът на Seagate Дейв Мортън. „Не очаквам някой ден цените на гигабайт NAND флаш памет и магнитен носител да се пресекат”, категоричен е той в прогнозата си.

По неговите думи, през 2020 г. портфолиото на Seagate ще включва твърди дискове, които имат цена от половин пени за гигабайт. „Не си представям как можете да получите подобна цена с конкурентна технология”, казва Дейв Мортън.

Потребителски твърд диск с капацитет 3 терабайта (TB) може да се намери в момента за 100 долара, или 3 цента за гигабайт. Достъпен SSD с капацитет 120GB има цена около 70 долара, или 58 цента за гигабайт. При устройствата за дейта центрове сметката е по-различна, но разликата в цената за гигабайт между различните технологии остава твърде голяма.

Коментари по темата: „Прогноза: SSD ще останат завинаги по-скъпи от HDD”

добавете коментар...

  1. Станислав

    По 400лв има хубави 512гб SSD-та с по 5-10 години гаранция, на повечето потребители и 250 им стигат. Аз другия месец си взимам PCI-e 512ГБ SSD и забравям

  2. Stefan

    В момента в който, 512 ГБ – 1 ТБ SSD станат ценово достъпни, хард диск ще се ползва само и единствено за сторижи и няма да има значение, разликата в цената между hdd и ssd.

Коментар