Учени правят невидим всеки обект

Учени създадоха прототип на невидима стена, която може да скрие всеки обект (снимка: Lawrence Berkeley National Laboratory)

Учени създадоха прототип на невидима стена, която може да скрие всеки обект (снимка: Lawrence Berkeley National Laboratory)

Всеки обект може да стане невидим, благодарение на технология, разработена от Националната лаборатория Лорънс Бъркли. Учените са открили начин да скриват обектите от зрителното поле в инфрачервения, видимия и дори рентгеновия диапазон, съобщи eetimes.com.

За постигане на желаната невидимост обектите се покриват с масиви от нано-антени с възможност за превключване на посоката на поляризация. При поляризация в едното направление, обектите стават видими, а при поляризация в другото направление – невидимата стена отразява всяко излъчване.

По същество, наблюдаващият вижда пред себе си „огледало” и може само да предполага какво има зад него. Създаденият прототип на невидима стена има площ само 1300 квадратни микрона, но учените вярват, че и при по-голям мащаб принципът ще се запази и технологията ще може да скрие практически всеки обект.

В бъдеще изследователите планират да създадат гъвкав материал, който ще се носи подобно на дреха. Очаква се технологията да намери сравнително лесна реализация на пазара за потребителски продукти.

Коментари по темата: „Учени правят невидим всеки обект”

добавете коментар...

  1. 111

    Напомня на филма хищникът

Коментар