Линус Торвалдс: Не питайте коя ОС е най-сигурна

Линус Торвалдс

Линус Торвалдс смята, че свързаността е основният фактор за проблемите в сигурността, давайки за пример и съвременните автомобили

Днес е безсмислено да задаваме въпроса коя операционна система е най-сигурна. Най-сигурна ще бъде тази платформа, която е недостъпна за използване, казва създателят на Linux ядрото Линус Торвалдс в интервю за bgr.com.

“Изключете мрежовия кабел и създайте драконовски условия за сигурност. Трябва да се убедите не само в това, че никой не може да се възползва от вашата система, но и, че никой не иска да го направи”, допълва Торвалдс. Това може да звучи като крайна мярка, но е принципен въпрос в областта на сигурността, смята той.

Като пример Торвалдс посочва съвременните автомобили. По неговите думи, сега те са по-малко сигурни, отколкото преди десет години, тъй като тогава не бяха свързани към мрежата и нямаше възможност за отдалечен достъп. По-рано тази година хакери успяха да проникнат в системата OnStar на автомобилния гигант GM и по този начин да отворят колата, да запалят двигателя и да контролират автомобила. Поради това, Линус Торвалдс смята, че старите автомобили са по-сигурни.

Но хората днес очакват от колите технологии като отдалечено отключване и пускане и са готови да платят за това. Така, че сигурността зависи от изискванията за удобство.

Що се отнася до бъдещето на Linux, Торвалдс не се тревожи какво ще се случи с платформата в близките 5-10 години. За него е важно да се съсредоточи върху качествената работа върху ядрото на системата, като същевременно използва всички перспективни нови технологии.

Линус Торвалдс публикува изходния код на Linux преди 24 години в мрежата Usenet, като обяви, че създава безплатна операционна система. Оттогава досега базата на кода се разшири от 10 000 до милиони редове, а отворената ОС вече работи практически на всичко – от таблети и смартфони до телевизори и рутери.

Linux е в основата на операционната система Android – най-популярната мобилна платформа в света, а наскоро дори Microsoft обяви собствена дистрибуция на Linux, макар и само за ползване в своята облачна инфраструктура.

Коментари по темата: „Линус Торвалдс: Не питайте коя ОС е най-сигурна”

добавете коментар...

  1. :)

    Otдавна не е тайна че част от сървърите на Microsoft са на Linux.

  2. harry

    dreme mi na patoka

  3. harry

    dreme m na patoka

  4. sda

    кой е “създателят” на linux?!

  5. xa

    you don’t say

Коментар