pCloud жъне световен успех с българско ноу-хау

Тунио Зафер вярва, че управляваната от него компания pCloud ще достигне 20 млн. регистрирани потребители през 2016 г.

Тунио Зафер вярва, че управляваната от него компания pCloud ще достигне 20 млн. регистрирани потребители през 2016 г.

Над 2,5 милиона регистрирани потребители за по-малко от две години е привлякла швейцарската компания pCloud, която ползва българско ноу-хау. Облачната услуга, популярна в цял свят, дава възможност за споделяне на файлове и работа по тях директно в клауда.

„92% от световната информация днес е генерирана през последните 2 години!”, заяви Тунио Зафер, главен изпълнителен директор на pCloud, на днешната пресконференция в София. „Дейта сториджът расте 4 пъти по-бързо от световната икономика и съхранението на този обем информация започва да става все по-трудна задача – както за хората, така и за бизнесите”.

Силният български екип на pCloud работи в посока на това не само да предоставя решения за съхранение на данни, но и тези данни да бъдат на най-сигурното място, уточни Зафер. Неговата амбиция е pCloud да обслужва 20 милиона потребители в края на 2016 година.

Облачните услуги на компанията предлагат съхранение на поверителни данни, информация и файлове на едно място, като достъпът до тях е възможен от всякакви устройства, всеки смартфон или компютър. Услугата е така проектирана, че сигурността е равна на това всеки файл да има поне по 5 копия, а потребителят може да достъпва файловете си чрез мобилно, уеб и десктоп приложение.

Освен у нас pCloud е позната на пазарите в азиатските държави, Америка, Бразилия, Европа, Турция.  Един от основните фокуси на компанията са b2b услугите, които помагат на фирмите да бъдат по-ефективни и да спестяват бюджети.

Тунио Зафер обяви и голямото предизвикателство на pCloud към хакерите от цял свят: „От днес започва да тече срокът от 3 месеца за разбиване на иновативната услуга pCloud Crypto, с която компанията гарантира сигурността на файловете на потребителите си”.

За пръв път се обявява хакерско предизвикателство на реална база, а не на специално създадено копие. pCloud дава награда от 20 000 щатски долара на хакера, който успее да пробие максималната защита.

С технологията „client-side encryption” (криптиране „от страната на клиента”) поверителните данни са заключени в Crypto папка и клиентът единствен има паролата за папката. А чрез политиката „zero knowledge privacy” (нулево ниво на информираност) нито компанията, като доставчик на услугата, нито който и да било друг освен самият потребител, има достъп до заключените файлове.

Коментар