Google създава най-мощния квантов компютър

Иновативните процесори на D-Wave ще послужат като основа на квантовия компютър на Google

Иновативните процесори на D-Wave ще послужат като основа на квантовия компютър на Google

Google оглавява амбициозен проект за разработка на квантов компютър. Интернет гигантът, НАСА и университетската асоциация за космически изследвания USRA сключиха договор с D-Wave за доставка на новите модели квантови процесори на компанията в следващите седем години, съобщи Блумбърг.

Партньорите в проекта ще получат процесор от ново поколение D-Wave 2X с 2048 физически кубита, 1152 от които се използват за изчисления. В новия чип кубитите са над два пъти повече, отколкото в процесора от предишно поколение.

Към момента D-Wave 2X е най-мощният квантов процесор. На негова база Google и НАСА ще изградят квантов компютър за решаване на сложни проблеми в области като разпознаване на реч, роботизирани космически мисии, управление на автотранспорта и уеб анализ.

Наличието на повече кубити в новия процесор ще даде възможност за избор на кубити с най-добрите характеристики. В съвременните технологични производства част от кубитите се бракуват, но D-Wave обещава, че всичките й нови процесори ще имат повече от 1000 работещи кубити.

Коментари по темата: „Google създава най-мощния квантов компютър”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Всъщност, с квантов компютър RSA директно пада под ножа, поради небезизвестния алгоритъм на Shor. Тук въобще не става въпрос за 10-20 бита повече. Въпросът е само кога ще има достатъчно мощен квантов компютър да го изпълни.

  2. Anonymous

    Е, ще разкодират само старите системи. Квантовият компютър донася около 3-4 порядъка по-висока производителност, следователно е необходимо 10-16 бита удължаване на ключовете, за да се върне статуквото. Всъщност необходимото удължаването ще малко по-голямо, заради риска от генериране на “лоши” ключове, но принципно нищо няма да се промени.

  3. Shef

    Основният най-голям зор е да разкодират целия криптиран трафик в Интернет на която и да е държавица.

Коментар