Стандартна DDR3 памет може да повреди Skylake

Новото поколение процесори Skylake принципно могат да работят със стандартни модули памет DDR3, но при продължителна употреба на подобна конфигурация е възможна повреда на интегрирания контролер на паметта, респ. на самия процесор, предупреждава Intel.

Вероятността за подобна повреда нараства, ако се използват модули памет с напрежение над 1,5 волта, пише KitGuru.net. За абсолютна надеждност се препоръчва Skylake да се ползва или с естествената за него DDR4 памет, или с модули DDR3/DDR3L, проектирани за напрежение 1,35 волта – подобни памети предлагат много от производителите.

Процесорите Skylake включват двурежимен контролер на паметта, който може да работи както с памети DDR4, така и с DDR3. На пазара се предлагат дънни платки и с двата типа конфигурации. Но има един нюанс – в случая с DDR3 паметта става въпрос за DDR3L модули, които имат понижено напрежение от стандартните 1,5 волта до 1,35 волта.

Не всички производители на дънни платки информират за това ограничение, дефинирано от Intel, като някои от тях обещават съвместимост с 1,5-волтовите DDR3 модули, а други гарантират дори поддръжка на овърклокнати памети до 1,65 волта. В тези случаи обаче потребителите трябва да знаят, че поемат риск да повредят процесора Skylake.

Коментар