ЕС и Китай договориха развитие на 5G

Мобилните мрежи от пето поколение ще осигурят качествено нови услуги и приложения

Мобилните мрежи от пето поколение ще осигурят качествено нови услуги и приложения

Европейският съюз сключи важно споразумение с Китай, което ще ускори разработката и стандартизацията на технологии за мобилни мрежи от пето поколение (5G).

Съгласно условията на договора, до края на настоящата година ЕС и Китай трябва за изготвят меморандум за взаимно разбирателство, който засяга въпроси като обща концепция, базова функционалност и срок за разгръщане на 5G инфраструктури.

Освен това двете страни планират съвместни изследвания и разработки, както и общи усилия за скорошно приемане на глобални стандарти в областта на 5G комуникациите.

Подобни споразумения ЕС сключи по-рано с Южна Корея и Япония. В рамките на инициативата Хоризонт 2020 ще бъдат заделени 700 млн. евро за изследвания в областта на мрежите от пето поколение.

Очаква се първите комерсиални 5G мрежи да влязат в експлоатация през 2020 г. Максималната скорост на предаване на данни ще бъде 20 гигабита в секунда (Gbps).

5G мрежите ще обезпечат предлагане на видео услуги от ново поколение, както и иновативни приложени, работещи в реално време. Технологията ще бъде демонстрирана по време на Зимните олимпийски игри в Пхьончхан, Южна Корея, които ще се проведат от 9 до 25 февруари 2018 г.

Коментар