Android устройства ползват 1,4 милиарда души

Броят на потребителите на устройства с операционна система Android е достигнал 1,4 млрд., бележейки увеличение с 400 млн. спрямо май 2014 г., твърди Съндар Пичаи, мениджър за продуктите Chrome и Android в Google, цитиран от Уол Стрийт Джърнъл.

По неговите думи, аудиторията на Android расте бързо, благодарение на развиващите се страни като Индонезия и Виетнам. На тези пазари броят на притежателите на Android устройства се е удвоил за една година, като много от тях за първи път се сдобиват със смартфон.

Голям брой Android устройства използват нелицензирана от Google версия но операционната система, в която липсват ключови услуги като Gmail, Google Play Store, Google търсене и др. Подобни устройства се продават особено много в Китай – пазар, който Google напусна преди пет години.

Въпреки това над 1 милион души по света ползват онлайн магазина Gоoogle Play Store поне веднъж месечно, сочи статистиката, изнесена от Сандар Пичаи. В момента над 10 хиляди компании тестват корпоративната версия Android for Work, добави той.

Освен това всеки ден се активират около 30 хиляди нови ноутбука с операционна система Chrome OS, или т.нар. хромбуци. Основен потребител на тези мобилни компютри е образователният сектор в САЩ.

Коментар