Идея: „Дни на отворените врати” в софтуерния бизнес

„Ножицата” между образователните програми и практиката е огромна, заяви Мартин Кулов, председател на Асоциацията на софтуерните инженери

„Ножицата” между образователните програми и практиката е огромна, заяви Мартин Кулов, председател на Асоциацията на софтуерните инженери

Има лесен начин ИТ бизнесът и академичните среди да си сътрудничат в полза на по-високото ниво на софтуерната индустрия у нас. Това може да стане, ако големите развойни компании организират т. нар. „дни на отворените врати” за студенти от техническите специалности.

По този начин младите бъдещи софтуеристи могат да се докоснат до реалните процеси на създаване на програмни продукти. Идеята бе споделена по време на откриването на ASE SoftCon 2015 – конференция за софтуерни инженери, която се провежда днес в СТЦ Интерпред от Асоциацията на софтуерните инженери (АСЕ).

Ако софтуерните фирми се заемат да провеждат „дни на отворените врати”, това ще позволи на много младежи от техническите специалности в различни университети да отидат на място и да видят с очите си процеса на създаване на програмен продукт. Подобна проста стъпка е важна за поелите по пътя на софтуерния инженер.

По същия начин, по който за всички хора и особено за младите е изключително вълнуващо да видят как работят машините в завод за шоколадови бонбони, за бъдещите софтуеристи би било любопитно и същевременно полезно да се докоснат до реалността на своята бъдеща професия.

Предложението е уместно, тъй като много от студентите в софтуерни специалности учат „суха” теория и нямат никаква представа как се случва разработването на софтуер на практика. Повечето от тях не могат да направят връзка между изучаваната материя и действителното създаване на програмни разработки. „Ножицата” между образователните програми и практиката е огромна, казва Мартин Кулов, председател на АСЕ.

Дни на отворени врати за студентите биха могли да провеждат всички големи софтуерни компании, представени у нас, смята Георги Кременлиев, вицепрезидент професионални и инженерни услуги във Вайънт. За малките и средните фирми това е по-трудно, тъй като те имат по-ограничени ресурси и по-малко възможност да отделят време за лекции пред студенти.

Големите компании обаче могат да направят тази полезна стъпка със съвсем малко усилие, предвид наличните си възможности. Нещо повече, ден на отворени врати може да се организира в рамките на половин работен ден – 4 часа са напълно достатъчни за младите хора да добият много и разнообразни впечатления за това как изглежда бъдещата им работа.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар