Предстои Европейска седмица на програмирането

Уменията - от базова компютърна грамотност до програмиране - ще дадат шанса на дигиталното поколение успешно да представи България и Европа на световно ниво, заяви Ева Паунова

Уменията – от базова компютърна грамотност до програмиране – ще дадат шанс на дигиталното поколение успешно да представи България и Европа на световно ниво, заяви Ева Паунова

Европейска седмица на програмирането ще се проведе от 10 до 18 октомври, съобщиха от пресофиса на Ева Паунова, посланик на ЕК за дигиталните умения. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП кани желаещите да се включат в третото издание на инициативата (#codeEU).

Предвиждат се мероприятия във всички страни членки на ЕС, като у нас ще се проведат 19 събития във Варна, Русе, Видин, Враца, Благоевград, София, Бургас и други градове. Регистрацията за събитията все още е отворена на уеб страницата на инициативата, където е достъпен и пълен списък на мероприятията в страната.

„Новият икономически модел в ЕС, базиран на дигиталните технологии и иновациите, предполага образователните системи да гарантират онези умения на бъдещите лидери, които да им позволят да бъдат гъвкави и адаптивни в условията на динамично променящата се икономическа среда”, посочи Ева Паунова.

По нейните думи, уменията – от базова компютърна грамотност до програмиране – са инструментите, които ще дадат шанса на дигиталното поколение успешно да представи България и Европа на световно ниво.

Европейската седмица на програмирането е инициатива на генерална дирекция Съобщителни мрежи, съдържание и технологии на ЕК, която представлява движение на равнище граждани, ръководено от доброволци – те популяризират програмирането в своите страни в качеството си на посланици на седмицата.

Инициативата стартира през 2013 г., а миналата година над 150 000 души участваха в 4200 мероприятия в 36 страни в Европа и извън нея.

Коментар