Стивън Хокинг: Да внимаваме с изкуствения интелект

Стивън Хокинг се опасява от бъдеще, в което собствениците на корпорации за изкуствен интелект владеят света, а останалите хола са в нищетата (снимка: NBC News)

Стивън Хокинг се опасява от бъдеще, в което собствениците на корпорации за изкуствен интелект владеят света, а останалите хора са потънали в нищета
(снимка: NBC News)

Известният британски физик Стивън Хокинг отново коментира една от любимите си теми – изкуствения интелект и роботите, като не пропусна да предупреди за опасностите, които крият те за човечеството.

По неговите думи, заплахата от изкуствения интелект в момента се състои не в това, че той е лошо нещо, а в това, че е компетентен. Суперинтелигентният разум ще бъде изключително ефективен при постигане на своите цели и ако те не съвпадат с тези на хората, човечеството ще се окаже в беда.

Хокинг дава за пример мравуняк, който се оказва в зоната на наводняване при строителство на водно-електрическа централа. В този случай хората не са преднамерени и зли унищожители на мравките, но при реализация на проекта едва ли ще се замислят за тях.

Същата ситуация може да възникне и с изкуствения интелект, ако хората му пречат при изпълнение на дадена задача. Да не поставяме човечеството в положението на мравките, казва Стивън Хокинг, цитиран от Reddit.

Друга заплаха от страна на изкуствения разум може да се окаже това, че за изпълнение на поставените цели, ИИ отнема от човека жизнено-важни ресурси, например енергия.

Водещият физик не се ангажира с възможни срокове за създаване на пълноценен изкуствен интелект, но според него, когато се появи подобен разум, това ще бъде или най-доброто, или най-лошото изобретение на човечеството.

Стивън Хокинг засегна и темата за технологичната безработица – ситуация, при която технологичните промени водят до спад в търсенето на работна сила. В бъдеще основната част от производството може да бъде напълно автоматизирана и изпълнявана от роботи.

Възможни са два сценария на развитие. При първия ще се подобри животът на всички хора за сметка на труда на машините. При втория сценарий обаче собствениците на корпорации, които контролират създаването на умни системи и роботи, ще застанат на върха на света, докато останалите слоеве от обществото ще потънат в нищета.

Отчитайки сегашната ситуация, Стивън Хокинг прави извода, че човечеството по-скоро се развива по втория сценарий.

Коментари по темата: „Стивън Хокинг: Да внимаваме с изкуствения интелект”

добавете коментар...

 1. ьз

  При интелекта е така че там където го няма или е по-слаб винаги бива заместван от най-добрия.

 2. tziko

  Това е нормалното развитие на цивилизация, което за съжаление на включва човешката раса. Създаването на ИИ ще е пагубно за населението на света. ИИ ще иска сам да се развие за което ще му е нужна повече изчислителна мощ и машини за само-произвеждане, а това вече сме го създали. Отнемането на всякакви изчислителни устройства от хората в полза на ИИ ще елементарно. Следва развитие на цивилизацията към ниво “Ефективно използване на 100% от енергията на планетата” и т.н.

 3. Фофу

  особено ако корпорацийте се наричат ‘бивши настоящи комунисти – бизнесмени” нищетата е гарантирана.

 4. :o)

  корпорациите и сега са на върха на света, а масовата част от човечеството е в нищета.
  Това вече се е случило.

 5. .

  опасноста на човечеството е, че, искуственият капитализм и прекалено големият растеж на населението в земното кълбо което взаимно налудничево изчерпават ресурсите и замърсяват околната среда. иначе няма ли да бъде планетата ни рай с няколко стотин милинона хора в цялото земно кълбо където никой няма да бъде подчинен на никого а само машинте на хората. като се има пред вид че колкото добре да живеят видно от мнозинството и заможните са подчинени на някого и животът им хич не е лесен.

 6. Програмист

  прав е

 7. хм

  Напълно е прав Хокинг,особено за втория сценарий който е много близо.

Коментар