Дрон доставя товар и се самоунищожава

Военни дронове ще изпълняват мисии по доставка на товари, след което ще се самоунищожават напълно

Военни дронове ще доставят товари, след което ще се самоунищожават

Американската агенция за перспективни военни разработки DARPA е на път да създаде дрон, който доставя товар на указано място и след това се самоунищожава напълно.

Проектът за безпилотен апарат се финансира в рамките на програмата ICARUS (Inbound, Controlled, Air-Releasable, Unrecoverable Systems).

Вече е създаден модел, способен да доставя товари с тегло до 1,3 кг по GPS координати с максимално отклонение от целта не повече от 10 метра.

След доставка на товара, военният дрон на DARPA е длъжен да изчезне напълно – не просто от обсега на радарите, а да се самоунищожи, съобщава DefenseSystems.com.

Проектът ICARUS води началото си от военната програма VAPR (Vanishing Programmable Resources), в рамките на която учените на DARPA създадоха електронни компоненти, способни да се саморазрушават на молекулярно ниво.

Дронът трябва да се самоунищожава, за да не попаднат неговите конструкция и електронни схеми в ръцете на военния противник.

Изисква се разрушаването да бъде пълно, без да се използват киселина, която може да нарани войниците, или взрив, който би издал позицията.

Коментари по темата: „Дрон доставя товар и се самоунищожава”

добавете коментар...

  1. 111

    А ако хванат дрона преди да е доставил товара?

Коментар