Японският робот Pepper ще покорява Европа

След като пожъна сериозен успех в родината си, дружелюбният японски робот Pepper ще покорява и Европа. Carrefour, една от големите магазини вериги във Франция, нае седем робота Pepper на позицията консултант, съобщи CNET.

Pepper ще помага на клиентите на Carrefour при избора на продукти. Седемте робота са разположени в различни отдели на магазина и дават съвети за избор на най-подходящото сирене или вино. За целта роботите разпознават емоциите на човека.

Според производителя Aldebaran Robotics, присъствието на Pepper в голям европейски магазин е експеримент с участието на клиентите. Анализатори оценяват реакцията на хората, а тя е доста различна – някои се плашат, други не обръщат внимание на робота, а трети проявяват нескрит интерес към Pepper.

За първи път Pepper се използва извън пределите на Япония. Роботът излезе на пазара през юни тази година, като за изминалите пет месеца продажбите превишиха 4000 броя.

Високият интерес към робота се обяснява с необикновената му способност да оценява и разпознава емоциите на хората, като анализира мимики и интонации на гласа. Освен това Pepper е разработен с идеята да бъде компаньон и събеседник, а не прислужник на хората.

Коментар