Разчитаме на мним представител в ICANN

Тази сутрин председателят на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков сподели като гост в БНР, че "имаме в изпълнителния комитет на ICANN директно представител, който може да съдейства по този въпрос – Вени Марковски".
По инициатива на Агенцията вчера страната ни отправи до Международната организация за интернет имена и адреси официално искане да регистрира домейн на кирилица .бг.

Проверка в официалния сайт на ICANN показа, че Вени Марковски по настоящем не е в изпълнителния борд на организацията. Остава неизяснено как искането за кирилски домейн от първо ниво ще бъде прокарано от наш представител в организацията.

Потърсен за коментар, Вени Марковски поясни, че е представител на ICANN за Русия и ОНД, както и съветник на Пламен Вачков и председател на Съвета на Първанов.
 
“Вярното е, че ще помагам с каквото мога, защото съм българин”, заяви Марковски за TechNews.bg.

Ако регистрацията на домейна бъде одобрена, от България ще има поне трима кандидати за предлагане на услугата – Унинет, Регистър.БГ–Варна и Интернет общество България на Вени Марковски, коментираха запознати.
Въпросът за .бг ще бъде решен през есента, когато регулаторът ще разгледа пакета от заявки за домейни на чужди езици, очакват от ДАИТС.

Коментар