Всяка втора обществена поръчка „заобикаля” ЗОП

Кардинална промяна в ЗОП предложи бизнесът на вицепремиера Меглена Плугчиева. БСК иска провеждането на процедурите да се изнесе извън възложителите и да се прехвърли на централизирано звено към министър-председателя или заместник министър-председателя по еврофондовете. Екипът на вицепремиера подготвя промени в закона за обществените поръчки.

Представителите на бизнеса смятат, че ползите от тяхното предложение са няколко – гарантиране на квалифицирана услуга на едно място, намаляване на броя на експертите, занимаващи се епизодично с процедури за обществени поръчки и пресичане на преките контакти между възложители и изпълнители, което ще намали шансовете за корупция.

Според Камарата, за никого не е тайна, че всеки възложител обикновено работи с тесен кръг изпълнители, ограничавайки конкуренцията, а оттам и ефективността на изразходване на средствата. За миналата година възложените поръчки, при които ЗОП е бил „заобиколен”, са за 30 милиона лева, подчертава в писмото си до вицепремиера Божидар Данев, председател на БСК.

Предлаганата от Камарата организация за провеждане на процедурите по ЗОП се използва във Франция и Швеция.

Възможно е предложението да срещне неодобрението на различни ведомства и държавни институции, възлагащи обществени поръчки, допускат от БСК. От там припомниха, че данните от проверки на Инспекцията за държавен и финансов контрол сочат, че след многогодишни опити за поправки в ЗОП, в това число и след синхронизация с европейското право, нарушенията за 2007 г. са във всяка втора поръчка.

Коментар