Solu – най-малкият компютър досега, побира се в джоба

Solu може да измести тежките лаптопи и да ни въведе в ерата на компютрите, базирани в „облака”

Solu може да измести тежките лаптопи и да ни въведе в ерата на „облачните” компютри

Писнало ли ви е да носите тежкия лаптоп навсякъде с вас? Искате устройство, което e компактно и удобно? Екип от финландски инженери може би има точното решение – Solu.

Solu e преносим компютър, който без проблем ще се събере в джоба ви. Всъщност това е най-малкият компютър, създаван някога, поне според финландския екип от разработчици. Чрез него инженерите се надяват, че ще променят представите ни за използване на дигитални устройства и операционни системи.

Ще кажете, с какво това устройство е по-иновативно от смартфоните и iPad-овете? Създателят на Solu, Кристофър Лоусън, иска да измести тежките лаптопи и ноутбуци и да ни въведе в ерата на компютрите, базирани в „облака”. Така че той не се стреми Solu да бъде конкуренция на смартфоните ни, а на лаптопите ни.

Устройството може да се използва самостоятелно или пък да се свърже с дисплей и клавиатура, за да се ползва пълната му функционалност.

Solu може да се свърже с дисплей и клавиатура, за да се ползва пълната му функционалност

Solu може да се свърже с дисплей и клавиатура, за да се ползва пълната му функционалност

Цялото съдържание и данни, с които боравите, автоматично се запазват в облачната платформа на Solu, която работи с патентована операционна система – SoluOS. Няма нужда от инсталиране на приложения и програми, нито пък има лимит на размера на данните, които можете да съхранявате.

Макар да е клауд-базиран, Solu може да се използва и офлайн, без нужда от интернет връзка.

Лоусън нарича Solu „социален компютър” и подчертава неговия уникален квадратен дизайн, който го отличава от всичко друго на пазара в момента. За разлика от пластмасата и други повърхности, които лесно се драскат след кратка употреба, дървеният корпус на мини компютъра го прави по-устойчив, а и очарователен. Замислен е по този начин, за да позволява и персонализиране на всяко едно устройство Solu в бъдеще.

Solu има уникален квадратен дизайн, който го отличава от всичко друго на пазара в момента

Solu има уникален квадратен дизайн, който го отличава от всичко друго на пазара в момента

Джобният компютър работи в затворена система и чрез абонаментен модел. Потребителите плащат фиксирана такса всеки месец, за да имат достъп до мястото за съхранение, което им трябва. За разработчиците на приложения за операционната система SoluOS има привилегия – колкото повече потребители използват дадено приложение, толкова по-голям процент взима програмистът.

Стартъп компанията вече е събрала $1,3 млн., за да започне производството на устройството. В момента Solu може да се поръча през Kickstarter, където кампанията е събрала почти цялата сума, към която се цели – €200 000.

Solu ще се продава за по-малко от един iPhone в САЩ – $449, но може да се закупи от Kickstarter за $399 в момента. Абонаментната такса ще бъде средно около $19 на месец.

Петя Гроздарска

Петя Гроздарска

Коментар