Европарламентът гласува пълно отпадане на роуминга

roaming_eu_top

Таксите за роуминг в рамките на ЕС ще отпаднат напълно през юни 2017 г., реши Европейския парламент

Европейският парламент гласува единодушно на пленарната си сесия вчера пълната отмяна на таксите за роуминг от 2017 г. Решението бе взето в рамките на политиката за единен цифров пазар в ЕС.

Считано от 15 юни 2017 г., на операторите се забранява да таксуват допълнително абонатите за позвънявания, изпращане на SMS и използване на мобилен интернет в роуминг на територията на всички 29 страни в ЕС, както и в т.нар. Европейска икономическа зона, в която влизат още три държави – Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.

Отмяната на мобилния роуминг касае само потребителите, живеещи в Европейската икономическа зона, докато гостите на Евросъюза ще трябва да си купят сим карта от местен оператор, ако искат да се възползват от предимствата на нулевите такси за роуминг.

Новият закон препоръчва междинен етап на ограничени плащания за роуминг, който започва от 30 април 2016 г. Допълнителните такси за роуминг не трябва да превишават 5 евроцента за минута изходящи гласови разговори, 2 евроцента за SMS и 5 евроцента за мегабайт мобилен интернет трафик.

Ако оператор докаже невъзможност да покрие своите разходи и поради това промени тарифата си за локални връзки, националните регулатори ще могат да издават разрешение за надбавки, които компенсират разходите.

Законът също така задължава операторите да предоставят достъп до интернет на единни начала, т.е. да не блокират и ограничават скоростта за различните абонати, с изключение на случаи на съдебна забрана, предотвратяване на претоварване на мрежата или кибератаки.

Същевременно, на операторите ще бъде позволено да предлагат специализирани услуги с повишено качество на интернет за специфични нужди, но само при условие това да не влияе на общото качество на интернет.

Коментар