Купуваме все по-големи телевизори

Диагоналът на ТВ екраните постоянно нараства, благодарение на моделите от премиум клас

Диагоналът на ТВ екраните постоянно нараства, благодарение на моделите от премиум клас

Средният размер на предлаганите на пазара телевизори ще превиши 40 инча през следващата година, прогнозира анализаторската компания IHS. Тенденцията към търсене на по-големи екрани ще се запази в близките години.

Статистиката сочи, че през 2015 г. средният размер на телевизорите е 39,4 инча, спрямо 38,6 и 37,1 инча през предходните две години. Очаква се догодина средният размер да нарасне до 40,8 инча, през 2017 г. да бъде преодоляна 41-инчовата бариера, а към 2019 г. средният диагонал на ТВ екрана ще достигне 42,3 инча.

Според анализаторите, уголемяването на телевизорите отразява нарастващата популярност на моделите от премиум клас с поддръжка на ултрависока резолюция Ultra HD (4K). По данни на IHS, през второто тримесечие на 2015 г. световните продажби на UHD TV бележат ръст от 197% на годишна база, достигайки 6,2 млн. броя.

Ръстът при UHD моделите се случва на фона на най-големия за последните пет години спад на пазара за телевизори като цяло – продажбите са намалели с 8% до 48 млн. броя в периода април-юни, отбелязва IHS.

Най-голям е средният размер на телевизорите, продавани в Северна Америка – през 2016 г. този показател ще достигне 44,5 инча. На второ място в прогнозата е Китай с 43,9 инча. На тези два пазара ще бъде най-висока и средната цена на телевизорите – $531,3 в САЩ и $498,6 в Китай.

Коментари по темата: „Купуваме все по-големи телевизори”

добавете коментар...

  1. Saevar

    май ставаме все по-кьорави щом се купуват по големи ТВ-та …. 🙂

  2. аман

    колко от тези телевизори се продават в емаг и ще допринесе ли тази тенденция за утвъждаването на айфон като най-величествения, а защо не и за единствения истински телефон правен някога?

Коментар