IBM купува 1900 компютъра от Apple всяка седмица

Mac компютрите на Apple срещат силна поддръжка сред служителите на IBM

Mac компютрите на Apple срещат силна поддръжка сред служителите на IBM

IBM се превръща в най-големия клиент за компютрите на Apple. Около 30 хиляди служители на компанията вече работят с Мас-ове, като всяка седмица IBM купува нови 1900 машини от Apple.

Изборът на Mac от страна на IBM е сигнал, че операционната система OS X вече е достатъчно зряла за корпоративна употреба. В последните години популярността на компютрите Mac расте както сред крайните потребители, така и в средите на бизнеса – IBM, в частност, преминава ускорено към платформа OS X.

По данни от Apple, към момента 30 хиляди служители на IBM работят с Mac компютри, като броят им нараства с 1900 седмично. Използването на Mac позволява на IBM да пести средства за поддръжка на системите, твърдят двете компании.

По данни на IBM, всеки нов Mac води до икономия от $270 в сравнение с традиционните Windows-базирани РС, в резултат на по-ниските разходи за обслужване и по-голямата остатъчна стойност.

В подразделенията на IBM работят общо 350 хиляди души, които в момента използват различни операционни системи и приложения. Така например, разработчиците на софтуер и услуги за Linux ползват отворената ОС, докато създателите на корпоративни приложения за iPad работят изключително на Mac.

Най-голям процент от служителите на IBM вероятно използват Windows компютри с бранда Think, произвеждани в момента от Lenovo, който купи РС бизнеса на Синия гигант. С течение на времето обаче, ако се запази сегашният темп на покупки на Mac компютри от IBM, именно те ще станат доминиращият бранд.

Преди няколко десетилетия IBM наложи концепцията за персонални компютри с отворена архитектура и заменяеми компоненти от различни производители, известна като IBM PC. Именно този подход обаче в крайна сметка принуди IBM да напусне РС пазара през 2004 г., продавайки бизнеса си на Lenovo, докато Apple продължи да залага на затворения модел със своите макове.

Коментари по темата: „IBM купува 1900 компютъра от Apple всяка седмица”

добавете коментар...

  1. :-)

    Къде се отнесе ?????? Истината е доста по-тривиална. Понеже откриха bootware на лаптопите (което е огромна дупка в сигурноста) и качеството на Леново си е типично по китайски … тоест НИКАКВО, решиха да сменят доставчика с по-читав. Чиста и просто като къпан милиционер. Какъв ентърпрайс ОС на лаптоп те гони ?!?!?!?

  2. XYZ

    Не работя в IBM, но имам доста колеги и познати, които работят там. IBM ползват предимно (да не кажа единствено ) Lenovo ThinkPad като повечето са на RedHat Enterprise Linux, но имат и служители с Windows 7. Сървърите им са предимно Linux-базирани. Mac/Apple e относително нова мода, но е тенденция на замяна на боклуците на Microsoft, все пак Windows 7 ще спре да се поддържа през 2020г, а IBM са достатъчно сериозни, за да *не* преминават на Window 10 – Win 8/8.1 беше много голяма грешка, но Windows 10 си е направо б-о-к-л-у-к , така че в бъдеще (може би) IBM ще ползва основно Mac (Unix базирана) и RHEL (Linux/UNIX базирана).

Коментар