Автономните коли на Google ще разпознават децата

Поведението на децата на пътя е трудно за прогнозиране, но колите на Google ще могат да се справят с това предизвикателство

Поведението на децата на пътя е трудно за прогнозиране, но колите на Google ще могат да се справят с това предизвикателство (снимка: Google+)

Самоуправляемите коли на Google ще се отличават с висока интелигентност на пътя. Компанията съобщи, че компютърната система, вградена в тях, се е научила да разпознава децата, след което привежда автомобила в специален режим.

По повод Хелоуин, Google e поканил в офиса си множество деца, облечени в костюми на супергерои, роботи, вампири, зомби, демони и други зли духове. Сензорите и софтурът, вградени в колата, са фиксирали фигурите на децата в различни костюми, както и без костюми, а също така и начина, по който се движат.

Поведението на децата на пътя е трудно за прогнозиране – те могат неочаквано да тръгнат да пресичат пътя, да спрат по средата и да побегнат в обратната посока. Освен това, заради ниския си ръст, децата трудно се забелязват при движение на колата на заден ход.

Самоуправляемите автомобили на Google не само ще виждат децата на пътя, но също така ще бъдат готови да реагират на тяхното непредсказуемо поведение.

Коментар