Seagate подготвя хелиев HDD с капацитет 10TB

Твърдите дискове получават значителни подобрения, когато се напълнят с хелий

Твърдите дискове получават значителни подобрения, когато се напълнят с хелий

Дълго време Seagate отхвърляше идеята за твърди дискове с хелий, заради високата им себестойност, но в крайна сметка водещият производител на HDD се реши да предложи подобно устройство на пазара.

През първата половина на 2016 година Seagate ще пусне 10-терабайтов диск, напълнен с хелий, съобщи по-рано тази седмица Дейв Мосли, президент по технологии и операции в компанията.

Плътността на хелия е седем пъти по-малка от тази на въздуха, а това означава съществено намаляване на силата на триене, или съпротивлението, което срещат магнитните плочи на диска при въртенето си. Хелият подобрява също така и точността на позициониране на главите на диска за четене и запис на информация върху магнитните плочи.

Освен това използването на хелий позволява в диска да се вграждат по-голям брой магнитни пластини (конкурентът HGST вгражда 7 такива плочи), да се намали мощността на електрическите моторчета в диска, да се редуцират нивото на шума и отделянето на топлина.

На първо време хелиевите HDD на Seagate ще се използват в центровете за обработка на данни. По-късно се очаква тези устройства да се появят и на масовия пазар.

Коментари по темата: „Seagate подготвя хелиев HDD с капацитет 10TB”

добавете коментар...

  1. tziko

    Шок! Драма! Излизам от магазина с новия си Seagate в ръка и без да да искам го изпускам и той отлетя в космоса! Оказа се, че гаранцията не покрива това!

  2. Шумналия

    До 20 години ще сме овладяли термоядреният синтез при който ще се сливат водородни атомни ядра и ще се създава (излишен) хелий, така, че не бери грижа за това.
    Друг е въпроса, че до 10-тина години почти сигурно мемристорната памет и XPoint паметта ще изместят старите дискове с плочи.

  3. Anonymous

    До 20 г. хелият ще свърши и без това, и после хелий няма никога повече да има.

Коментар