Сензорната технология ще елиминира мишката

Развитието на сензорните технологии ще направи излишни сегашните компютърни мишки, прогнозира водещ анализатор от Gartner.

Стив Прентис твърди, че в рамките на 2 до 4 години ще започне активният преход към алтернативни способи на взаимодействие между човека и компютъра. В подкрепа на своето твърдение анализаторът дава за пример сензорните екрани на iPhone и HP TouchSmart.

Особено внимание Прентис отделя на компанията Emotiv Systems, която разработва принципно нов интерфейс за геймърски конзоли. Специално устройство измерва електрическата активност на мозъка и позволява управление на действията на персонажи във видеогрите.

От компанията Endpoint Technologies Associates обаче не са съгласни, че новите технологии ще направят мишката ненужна. Неточностите при работата със сензорни екрани могат да отблъснат потребителите и те да продължат на разчитат на мишката.

Пентис обаче не е толкова скептичен за бъдещето на клавиатурата. Според него, тя ще остане още дълго време в употреба, тъй като технологиите за разпознаване не се развива с достатъчно бързи темпове.

Коментар