Лаптопи с Windows 7 ще се продават още една година

График за спиране на продажбите на компютри с предварително инсталирани различни версии на Windows

График за спиране на продажбите на различни версии на Windows (източник: Microsoft)

Производителите на компютри ще могат да продават лаптопи с предварително инсталирана операционна система Windows 7 Professional до 31 октомври 2016 г., обяви Microsoft.

Продажбите на лаптопи с предварително инсталирана Windows 7 във версии Home Basic, Home Premium и Ultimate приключиха още на 31 октомври 2014 г., а продажбите на всички версии Windows 7 в магазините – една година по-рано.

Краят на достъпността на Windows 7 не означава, че Microsoft няма да поддържа повече системата. Периодът на разширена поддръжка приключва през 2020 г., докато на базовата поддръжка приключи през януари т.г. В периода на разширена поддръжка Microsoft продължава да пуска обновление за сигурността на операционната система – безплатно за всички потребители.

Съгласно политиката на Microsoft, продажбите на Windows от предишно поколение продължават две години след излизане на нова версия. С обявената дата за Windows 7 Professional, на практика компанията удължава срока, поради слабото възприемане на Windows 8.

По данни на Net Applications, в момента Windows 7 е най-популярната операционна система сред персоналните компютри, свързани към интернет, като делът й е 55,7%. На второ място е Windows XP с дял от 10,7%, следвана от Windows 8.1 (10,7%) и Windows 10 (7,9%).

Коментар