Легендарната OS/2 се завръща като Blue Lion

OS/2 беше създадена през 80-те години на миналия век от IBM и Microsoft

OS/2 беше създадена през 80-те години на миналия век от IBM и Microsoft

Американска компания планира да пусне на пазара през 2016 година нова версия на операционната система OS/2, създадена преди няколко десетилетия от IBM и Microsoft.

Arca Noae обещава да възроди OS/2 през третото тримесечие на 2016 г. Новата операционна система с кодово име Blue Lion ще може да се инсталира на„гол” хардуер, съобщи TheRegister.com.

Компанията ще посвети голяма част от усилията си в тестване на системата върху популярен хардуер, за да реализира OS/2 именно на „голо желязо”. Благодарение на това, клиентите, използващи приложения за OS/2, ще се избавят от междинен софтуер като хипервайзора.

Blue Lion e независима, пълноценна реализация на OS/2 за съвременни среди, с обновени драйвери и друг софтуер. Потребителите ще могат да пускат на нея всяка програма, написана за OS/2 и eComStation (модификация на OS/2), пояснява разработчикът.

Arca Noae има договор за сътрудничество с IBM, който й дава право да разработи и пусне нова версия на платформата. Именно IBM, съвместно с Microsoft, създаде през 80-те години на миналия век OS/2 като операционна система със затворен изходен код.

В основата на OS/2 стои кодът на системите от семейството Unix, BSD и собствените платформи на IBM. През 2001 г. системата получи нов живот под формата на eComStation, в която бяха добавени компоненти с отворен изходен код. eComStation позволява пускане на приложения за OS/2 и DOS на съвременен хардуер.

Коментар