Вирус за Android причинява дори смяна на устройството

Зловредната програма за Android показва нежелани реклами и се премахва изключително трудно (източник: Lookout)

Зловредната програма за Android показва нежелани реклами и се премахва изключително трудно (източник: Lookout)

Нов вирус атакува потребителите на Android устройства, алармира компанията за сигурност Lookout. Троянецът се явява зловреден софтуер, който показва нежелани реклами.

Големият проблем с вируса е, че обикновеният потребител практически не може да го отстрани. Зловредният код автоматично получава root права след инсталирането и се внедрява като системно приложение.

Според експертите на Lookout, потребителите не могат самостоятелно да премахнат вируса, дори да нулират настройките до фабричните им стойности. Те трябва или да потърсят специализирана помощ или направо да си сменят устройството.

Засечени са около 20 хиляди екземпляра на вируса, маскирани като популярни приложения и игри от рода на Candy Crush, Facebook, GoogleNow, NYTimes, Okta, Snapchat, Twitter, WhatsApp и много други.

Заразените приложения са открити в неофициалните магазини за Android софтуер, докато основният каталог Google Play се счита за безопасен в това отношение.

Коментари по темата: „Вирус за Android причинява дори смяна на устройството”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Какви са начините да се пише на ROM и как те могат да бъдат реализирани без да вържеш чипа към програматор? Защо се нарича ROM? Ако това е възможно, става дума за сериозен конструктивен недостатък в телефона. Този вид памет се използва именно за да не може да бъде презаписван без специално външно за системата оборудване. Или поне да е нужно да се подаде напрежение на някое краче на интеграла, което е разкачено отвсякъде.

  2. :)

    Не е така. Ако вируса получи root достъп, той се впича в ROM паметта. Единствения начин е да се зачисти цялата памет и да се инсталира наново.

  3. До :-)

    Светът не е толкова простичък, колкото ти се струва на пръв поглед…

  4. :-)

    “Според експертите на Lookout, потребителите не могат самостоятелно да премахнат вируса, дори да нулират настройките до фабричните им стойности. Те трябва или да потърсят специализирана помощ или направо да си сменят устройството.”

    Хъм, все си мисля, че при Hard Reset, телефона си възстановява форумера от имидж файл (който е недостъпен по принцип за приложения).

Коментар