USB Type-C преходници изгарят устройства

Много от предлаганите преходници от USB Type-C към обикновен USB не са съвместими със спецификациите

Много от предлаганите кабели и преходници от USB Type-C към обикновен USB не са съвместими със спецификациите

На пазара се предлагат множество кабели и преходници за свързване на устройства с класически USB интерфейс (Type-A, Type-B, USB 2.0 и по-стари) към новия, симетричен порт USB Type-C. Част от тези преходници обаче могат да изгорят устройствата, предупреди експерт от Google.

Бенсон Лонг, инженер в Google, е купил от онлайн магазина Amazon.com 13 кабела и преходника от USB Type-C към обикновен USB, за да ги изследва. Само три от тях се оказват направени точно според изискванията на спецификацията USB Type-C в частта Power Delivery, Alternate Mode и USB 3.1.

Останалите десет продукта, които все още се продават в онлайн магазина, крият риск от изгаряне на устройствата, към които са свързани, предупреждава Лонг в социалната мрежа Google+.  Предполага се, че на пазара има стотици подобни преходници за USB Type-C, които са потенциално опасни. На страницата на Бенсон Лонг е достъпен код на Linux за проверка на преходници USB Type-C за съответствие със спецификацията.

Проблемът се състои в това, че портът USB Type-C може да подава по кабела ток до 3А (до 5A на изхода на порта). За зареждане на батерията на устройства с USB 2.0 се изисква намаляване на силата на тока до 1,5А и дори до 0,5А. Ето защо в адаптера между „земята” и шината Vbus трябва да се запои резистор с номинал 56 кОм.

Някои малки и неизвестни производители обаче си спестяват резистора. В резултат на това устройството с по-слаб USB вход може да прегори, ако към него се свърже преходник от USB Type-C. Препоръчително е подобни USB Type-C адаптери да се купуват от по-известни производители.

Коментари по темата: „USB Type-C преходници изгарят устройства”

добавете коментар...

  1. 123

    Ега ти тъпотията. По слаб вход и то на захранването. По-голяма глупост не бях чел. Вземете се ограмотете какво е напрежение, какво ток, какво е захранване и т.н.

Коментар