ЕП одобри USB Type-C като универсален порт за зареждане

USB Type-C става универсален порт за зареждане на електронните устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Комисията по вътрешeн пазар и защита на потребителите на Европейския парламент одобри предложението за приемане на интерфейса USB Type-C като универсален стандарт за зарядни устройства, продавани в Европейския съюз.

Вчера в Брюксел бяха обсъдени промени в правилата, насочени към стандартизиране на конекторите за зареждане на различни електронни устройства, вкл. USB Type-C, Micro-USB и Lightning. Членовете на комисията се съгласиха с регламента, който предвижда всички смартфони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки, ръчни игрови конзоли и преносими високоговорители, продавани в страните от ЕС, да споделят общ порт за зареждане.

Изключение от правилото са малките устройства като смарт часовници, фитнес гривни и други джаджи, които поради размера си не могат да използват USB Type-C конектора. За приемането на USB Type-C като универсален стандарт за зареждане гласуваха 43 членове на комисията на Европейския парламент, а двама гласуваха против.

Следващата стъпка по този въпрос ще бъде разработване и приемане на подходящ закон. Той ще бъде представен през май в рамките на редовната пленарна сесия на Европейския парламент.

Предполага се, че преходът към стандарт за универсален конектор за зареждане ще отнеме известно време, поради което законът ще влезе в сила не по-рано от 2024 г. Освен това се планира хармонизиране на технологиите за безжично зареждане в ЕС до 2026 г.

Възможността за използване на универсален порт за зареждане на различни електронни устройства ще позволи на потребителите да не купуват кабел или зарядно устройство всеки път, когато придобиват нова джаджа.

Според ЕС, годишният обем на електронните отпадъци под формата на зарядни устройства, е от 11 до 13 хиляди тона. Освен това Европейската комисия е изчислила, че използването на универсално зарядно ще спести на европейските потребители общо 250 милиона евро годишно.

Коментар