Роботи ще ремонтират британските пътища

Ремонтът на пътищата в бъдеще няма да пречи на хората, обещават учени от Университета на Лийдс

Ремонтът на пътищата в бъдеще няма да пречи на хората, обещават учени от Университета на Лийдс

Университетът на Лийдс получи финансиране в размер на 4,2 млн. британски лири, за да създаде роботи, които могат самостоятелно да ремонтират пътищата в Обединеното кралство.

Проектът предвижда конструиране на роботи за три типа задачи. На първо място, това ще бъдат дронове, способни да работят на високо – например да сменят лампи на стълбовете за улично осветление.

Роботите от втората категория ще могат без помощта на оператор да инспектират качеството на пътното покритие, както и да извършват ремонтни работи. Накрая, предвиждат се роботи, способни да контролират нормалната работа на градските системи за водоснабдяване и отопление, както и канализацията.

По план, Лийдс трябва да стане първият град в света, в който ремонтите на пътищата няма да се отразяват на живота на неговите жители, отбелязва проф. Фил Пърнел от университета.

Предстои създаване на градска инфраструктура, която ще се обслужва напълно от роботи, в резултат на което гледки като разкопаните пътища за ремонт на тръбите ще останат в миналото.

Коментари по темата: „Роботи ще ремонтират британските пътища”

добавете коментар...

  1. :o)

    Интересно, как ще се ремонтира пътя без разкопани пътища и стърчащи тръби 🙂
    Може би като във фантастичните филми с едно лазерче ще изграждат неща 🙂 🙂 🙂
    смех.

Коментар