План на ЕС насърчава развитието на малките фирми

Европейската комисия обяви нов план за намаляване на бюрократичните и други пречки пред малките и средни фирми, който подчертава ключовата им роля за икономиката на ЕС.
Планираният Закон за малкия бизнес е „крачка напред“, заяви председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу, цитиран от сайта на Комисията. Той ще доведе до „по-малко бюрокрация и повече възможности“ за предприемачите, добави Барозу.
В ЕС има около 23 млн. малки и средни предприятия (компании с по-малко от 250 служители). Те осигуряват повечето работни места в ЕС, особено във важни индустрии като текстилната, строителната и мебелната, и са смятани за решаващи за икономическия успех.
Тези фирми обаче често се сблъскват с огромни административни пречки и трудности при търсенето на финансиране, посочват от ЕК. Пречка пред предприемачеството в Европа е и липсата на разбиране на важната роля на малките предприятия.
Стратегията за растеж и заетост на ЕС призовава за политики, които улесняват и правят по-привлекателно започването и ръководенето на бизнес. Времето за създаване на компания може да се ограничи до не повече от седмица, смятат експертите. Получаването на лицензи и разрешителни пък не бива да отнема повече от месец.
ЕС вече пое ангажимент за намаляване на административния товар за малките фирми с 25% до 2012 г. Предложеният план има за цел също да стимулира интереса към предприемачеството, особено сред младите хора.
Предприятията също така ще имат по-лесен достъп до финансиране и ще им бъде даван втори шанс, ако се провалят. В съответствие с това Европейската инвестиционна банка планира да разнообрази инструментите си в подкрепа на малките фирми.
Комисията предлага също нова форма на европейско дружество, за да помогне на малките предприятия да излязат извън националните граници. Тези нови правила за „Европейско частно дружество“ ще доведат до обща за целия ЕС процедура за новосъздадени фирми и ще улеснят създаването на филиали на компаниите в други европейски страни. Въпреки че над 99 % от компаниите в ЕС са малки предприятия (на тях се падат и 70% от работните места), те действат предимно в национални граници, за разлика от големите компании.
Други предложения ще увеличат достъпа до правителствена помощ, например за обучение и изследователска и развойна дейност, и ще гарантират, че на малките компании се плаща бързо. Страните ще могат да намаляват ДДС за услугите, предоставени от местни предприятия, съобщават от Комисията.

по темата: „План на ЕС насърчава развитието на малките фирми”

добавете коментар...

  1. SummerCart Evangelist

    Излизането от националните граници е изключително важно за малките и средни фирми, с оглед нарастващата глобализация. Най-лесният начин то да се случи е, чрез оптимално използване възможностите на електронната търговия и правилното позициониране в Интернет.
    SummerCart

Коментар