Google предлага на Индия интернет от балони

Alphabet, компанията под чиято шапка е Google, преговаря с правителството на Индия за доставка на интернет в страната чрез мрежа от въздушни балони – проект, по който Google работи от няколко години.

Въздушните балони, разположени в стратосферата, могат да осигурят достъп до мрежата за хората в отдалечени и труднодостъпни райони на Индия. Project Loon предвижда коридори за балоните на по-голяма височина от тази, на която се движат комерсиалните самолети.

Официални лица от правителството на Индия потвърждават за разговорите с Alphabet, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. Същевременно, представители на компанията преговарят и с други правителства и телеком оператори в региона със същата идея за интернет, но засега няма повече подробности.

Миналата седмица Alphabet разкри планове за тестване на технологията с оператори от Нова Зеландия през следващата година. По-рано компанията подписа меморандум за сътрудничество с цел тестове на новата система в Шри Ланка.

По данни на Световната банка, само 18% от населението на Индия, което наброява 1,2 млрд. души, има достъп до интернет. В Индонезия с население от 250 млн. души достъп до мрежата имат само 17%.

Коментар