Излезе версията на Firefox за iOS устройства

Firefox за iOS е оптимизиран и за iPhone, и за iPad

Мобилният браузър Firefox за платформа iOS е оптимизиран и за iPhone, и за iPad

Mozilla пусна версията на Firefox за платформа iOS. Новият браузър е оптимизиран както за iPhone, така и за iPad и е достъпен за сваляне безплатно от онлайн магазина App Store.

Дълго време Mozilla се въздържаше да разработи Firefox за iOS, поради невъзможността да ползва своята технология Gecko. Правилата на App Store не позволяват публикуване на браузъри с друг енджин освен WebKit, на който се базира епълският Safari, интегриран в iOS.

След като Крис Бърд оглави Mozilla през юли тази година, компанията промени своята позиция относно iOS и започна да работи по версия на Firefox за епълската платформа.

Firefox за iOS се базира на WebKit, каквото е изискването на Apple. Това едва ли е недостатък, тъй като WebKit е една от най-добрите технологии за браузъри, на която освен Safari стъпват още UC Browser, Dolphin и други външни браузъри за iOS.

Мобилният Firefox вероятно ще привлече потребителите, които ползват десктоп версията на Firefox. Те ще могат да синхронизират между двата браузъра своите отметки, табове и пароли, както и да ползват сходен интерфейс.

Даунлоуд: Firefox for iOS

Коментари по темата: „Излезе версията на Firefox за iOS устройства”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Пропускате да споменете, че и Google Chrome започна от WebKit и в голяма степен все още ползва WebKit 🙂

Коментар