Предричат провал на Nokia и Alcatel-Lucent

Джон Чембърс, бивш CEO на Cisco, не е оптимист за успеха на обединението между Nokia и Alcatel-Lucent

Джон Чембърс, бивш CEO на Cisco, не е оптимист за успеха на обединението между Nokia и Alcatel-Lucent

Бившият шеф на Cisco Джон Чембърс допуска, че покупката на Alcatel-Lucent от Nokia може да се окаже провалена сделка, тъй като в телекомуникационната индустрия вече се случиха неудачни сливания между големи играчи.

Има голяма вероятност сливането на Nokia и Alcatel-Lucent да бъде неуспешно, смята Чембърс, цитиран от Файненшъл Таймс. До получаването на ефективност от сделката и нейното одобрение от регулаторите може да минат две-три години.

Индустрията ще определи победителя и загубилия след три години. “Искам да видя как нашите конкуренти извършват големи придобивания”, казва Чембърс, който ръководи в продължение на много години една от най-големите компании в мрежовата индустрия.

На пазара вече има едно неудачно сливане на производители на телекомуникационни решения – това беше сделката на Alcatel и Lucent през 2006 г. Сега тази обединена компания се продава на Nokia.

В отговор Cisco и Ericsson обявиха началото на мащабно сътрудничество, в рамките на което двете компании ще предлагат съвместно продукти и услуги на телекомуникационни клиенти. Cisco и Ericsson се надяват, че тяхното партньорство ще донесе на всяка от компаниите по 1 млрд. долара през 2018 г.

По думите на Джон Чембърс, Cisco и Ericsson са решили да не се обединяват, а да си сътрудничат, за да избегнат сложното преструктуриране и процесите на одобрение от антимонополните регулатори.

Коментар