Грешка в OS X наложи преинсталиране на програми

Потребители на Mac се натъкнаха миналия четвъртък на различни съобщения за грешки при работа с приложенията

Потребители на Mac се натъкнаха миналия четвъртък на различни съобщения за грешки при работа с приложенията

Некоректно роботещ сертификат на Apple причини миналата седмица проблеми на потребителите на компютри Mac, като ги принуди да преинсталират приложения.

Проблемът е открит от разработчика на Tweetbot Пол Хадад, съобщи  AppleInsider. На 12 ноември, при опит за пускане на приложение, свалено от Mac App Store, потребителите са виждали на екрана съобщения за различни грешки – например, че приложението е повредено и не може да се пусне.

В някои случаи проблемът е отстраняван с повторна автентикация в Mac App Store или рестартиране компютъра. Повечето потребители обаче са изтривали и инсталирали повторно свалените приложения.

При зареждане на приложение от Mac App Store, то предоставя удостоверение с криптографски подпис. Тези удостоверения са подписани с различни сертификати, с различни срокове на действие. Един от тях – Mac App Store Receipt Signing изтича на всеки две години, като последният срок е бил на 11 ноември в 21:58:01 по Гринуч.

Именно поради това, повечето съществуващи удостоверения в App Store са станали недействителни, пояснява Пол Хадад. Сега Apple създава сертификати със срок на действие до 2017 г., но по неизвестни причини понякога тези сертификати не се извикват, докато потребителят не презареди системата.

Във всички случаи това е грешка в операционната система OS X. Ако тя не бъде поправена, след две години ще възникне същият проблем, смята Хадад. Той съветва потребителите първо да рестартират своя Mac, тъй като по този начин операционната система отново получава сертификата.

Коментари по темата: „Грешка в OS X наложи преинсталиране на програми”

добавете коментар...

  1. запознат

    ауу, нарушили са му ъптайма на ос-а и сега е в правото си да ги съди.

    откъде намирате такива псевдо новини се чудя.

  2. физик

    Грешка в Операционната система значи грешка в ядрото или в системните библиотеки. Необновения сертификат няма нищо общо с това – явно някоя от услугите отговорна за обновяването на сертификатите не е сработила или има бъг. Това със сигурност не е бъг на ниво ОС…

  3. Anonymous

    Грешка е, но не в софтуера. Още по-малко в OS X.

    Но, муньовците се чудят за какво да се хванат, да злорадстват по повод “възмездието” за прекараните от тях години в рестартиране и преинсталиране на Windows.

  4. Иван

    Муньо си си… Какво друго да ти кажа?

  5. Муньо

    Това е прехваления ултра мега гига качествно бъгав софтуер на Apple 🙂

    Хорицата се ползуват от известна марка за да хвалят с мангизи и парадират какви надути ******

Коментар