BlackBerry: Ще печелим пак от смартфони през 2016 г.

Джон Чен очаква подразделението за смартфони на BlackBerry да заработи на печалба през следващата година

Джон Чен очаква подразделението за смартфони на BlackBerry да заработи на печалба през следващата година

Канадският производител BlackBerry очаква да се върне на пътя на печалбата в бизнеса със смартфони през 2016 година, благодарение на новото устройство Priv, заяви в интервю за CNBC генералният директор на компанията Джон Чен.

В момента BlackBerry се справя достатъчно добре от финансова гледна точка и започва да съсредоточава усилията си върху растежа на бизнеса. Подразделението за смартфони ще излезе на печалба през следващата година, въпреки високите фиксирани разходи, уверява Джон Чен.

Компанията се нуждае от продажби в размер на не по-малко от 5 милиона устройства годишно, за да не работи на загуба, пояснява CEO-то. През последното финансово тримесечие, периода юни-август, BlackBerry продаде само 800 хиляди смартфона, спрямо 1,1 млн. година по-рано, като средната цена на едно устройство е 240 долара.

BlackBerry завърши тримесечието със загуби от 66 млн. долара. Ако компанията не може да печели от производството на устройства, то тя ще излезе от този бизнес и ще се фокусира напълно върху софтуера, допълни Джон Чен.

Компанията залага много на първия си Android смартфон – модела BlackBerry Priv. Първоначалното търсене на устройството е оптимистично високо – само за няколко часа след старта на продажбите се изчерпаха наличностите от Priv в складовете на Amazon и като цяло моделът среща положителни отзиви.

По думите на Джон Чен, Priv се явява значим за BlackBerry продукт, доколкото реакцията на пазара ще покаже дали компанията се движи в правилното направление. Според някои анализатори, в случай на неуспех, Priv може да се окаже последният смартфон на BlackBerry.

Коментар