Kia изтегля четвърт милион кросоувъри Soul от пазара

Компактните ванове Kia Solul, пуснати в САЩ, имат дефект във волана, което крие риск от блокиране на управлението

Компактните ванове Kia Solul, пуснати в САЩ, имат дефект във волана, който крие риск от блокиране на управлението

Kia Motors е поредният авто-производител, който стартира кампания за изтегляне от пазара на огромен брой коли, поради дефект. В частност, корейската компания ще отзове 256 млн. от своите кросоувъри Soul, заради проблеми с волана, предаде Асошиейтед Прес.

Програмата обхваща всички модели Kia Soul 2014–2016, пуснати на американския пазар. В тези машини е открит дефект в лепливия материал, който придържа заедно елементите на волана – в резултат, може да се разпадне сцеплението между тях по време на шофиране и да се стигне дори до пълно блокиране на волана, което крие огромен риск от катастрофа.

Добрата новина е, че до този момент няма съобщения за пострадали от установения дефект. Kia уточнява, че проблемът е открит от докладите за гаранционно сервизно обслужване в дилърските центрове на производителя.

Кампанията за изтегляне на компактните ванове Kia Soul от пазара в САЩ ще започне на 22 декември тази година. Дилърите ще проверяват потенциално-неизправните автомобили и ще заменят дефектните компоненти, като допълнително ще подсилят механизмите с болтове. Засега няма данни, че проблемът засяга Kia Soul, пуснати на други пазари.

Коментар