Нощен филтър в джаджите ще пази съня ни

Според учените, заниманието с мобилни джаджи преди лягане нарушава съня ни

Според учените, заниманието с мобилни джаджи преди лягане нарушава съня ни

Много учени са на мнение, че излъчването от смартфоните, таблетите и дори от четците на е-книги вреди на човешкия сън. Ето защо те предлагат подобни устройства да бъдат оборудвани със специални нощни филтри.

С настъпването на нощта организмът изработва хормона мелатонин, който го подготвя за сън. Върху неговата изработка обаче влияе негативно излъчването на съвременните джаджи, твърди британският експерт по физиология на детския сън Пол Гринграс.

В частност, вредни са излъчванията в синьо-зелената част от спектъра. Колкото по-ярък е екранът, толкова по-лошо заспиват неговите притежатели, пише BBC News, позовавайки се на научните изследвания.

Проучването установява, че ако човек се занимава с устройството си преди сън, той не може да заспи в продължение на час след това. За да ползват мобилните джаджи без вреда за здравето, хората се нуждаят от допълнителна защита.

Учените препоръчват на производителите на устройства да пренесат излъчването в жълтата и червената част на спектъра, като вградят в своите продукти специален режим, който ни подготовя за сън.

В момента е наличен софтуер, който намалява нивото на синята светлина, но специалистите настояват за внедряване на подобна функция във всички съвременни мобилни платформи.

Коментар