Компютри със 72-ядрен Xeon Phi се чакат догодина

Новият процесор Xeon Phi има 72 ядра x86 и вградена памет 16GB

Новият процесор Xeon Phi има 72 ядра x86 и вградена памет 16GB

Intel възнамерява да раздвижи сериозно пазара на работни станции с пускането през следващата година на 72-ядрения процесор Xeon Phi.

Компютри с новия супер-чип – най-мощния в асортимента на компанията – ще излязат още през първата половина на 2016 г., съобщи шефът на подразделението Intel HPC Platform Group – Чарлз Уичпард. По-късно на пазара ще се появят много подобни машини от партньори на Intel, сред които Cray, Dell, Fujitsu, Hitachi, Huawei, Lenovo, SGI, Supermicro и др.

Системите на база Xeon Phi ще се използват за нуждите на изследователи, които нямат достъп до по-мощните суперкомпютри. Изчислителните възможности на процесора са достатъчни за много от сложните научни проекти, както и за писане и тестване на код, преди неговото пренасяне на суперкомпютър.

Xeon Phi има пикова производителност над 3 терафлопа в операции с двойна точност и до 8 терафлопа при единична точност. Чипът включва традиционни x86 ядра и специализирани изчислителни блокове.

Вътре в процесора са вградени 16GB памет MCDRAM, която предлага до пет пъти по-висока пропускателна способност в сравнение с DDR4. Освен това MCDRAM има три пъти по-висока плътност на съхранение от GDDR5.

Коментар